Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Húsvét a Matyók földjén: Maklár - Tard - Mezőkövesd

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

 

Időpont: 2023. április 9.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.15 órától Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.30 órakor

Mezőkövesd, Tard és Szentistván lakóit együttesen matyóknak nevezik. A katolikus vallású matyók gazdag hímzésű, színes népviseletükkel, sajátos népművészetükkel különleges néprajzi egységet alkottak a környező települések protestáns népessége között. Mezőkövesden mai napig őrizték, az utóbbi időben pedig ismét élővé tették gazdag hagyományaikat.

Program

Első megállónk Maklár, ahol a méltán híres Stühmer cukrászat márkaboltja és cukrászdája található. Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra, már 1868-ban volt üzlete nálunk. Stühmer rendkívül szakképzettséggel rendelkezett, és kezdettől fogva elsőragú termékeket állított elő. A kezdeti 3-4 termékcsaládhoz képest ma több mint 150 féle terméket állítanak elő, egy részüket eredeti, régi receptek alapján. Egyik exkluzív márkaboltjuk Makláron nyílt meg. Lehetőség lesz valamilyen finomság fogyasztására a cukrászdában, és természetesen vásárlásra is, természetesen a húsvéti termékek is szerepelnek a kínálatban. Innen Tardra látogatunk, ami már Matyóföld. A tardi tájház, - ami igazából három épületből áll – különlegessége a „buggyos tető” Itt a tardi matyóság népviseletét, szőtteseit, bútorait ismerhetjük meg, ami eltér a mezőkövesdiétől.

Ezután érkezünk Mezőkövesdre, a Matyóföld „fővárosába”. A Városi Galéria épületében nézzük meg Takács István freskóművész állandó életmű-kiállítását. Takács István páratlan templomfestői életművet hoz létre, az ország 290 templomában gyönyörködhetünk munkáiban. Az egyházművészeten kívül a festészet egyéb ágazataiban is a legjobbak közé tartozott. Matyóföld és népe iránti szeretete érződik azokon a festményein, amelyeken a matyó valóságot örökítette meg. Húsvétkor ebben a városban is felelevenítik a hagyományokat, amelyek méltán tarthatnak érdeklődésre számot. Ilyenkor a lányok és a legények is magukra öltik legszebb ruhájukat, egész napos műsora várja a látogatókat. És természetesen elmaradhatatlan a locsolás! A Hadas városrészben rengeteg programlehetőséget kínálnak, népművészeti termékek, kirakodóvásár várja a látogatókat. A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. Látogatható a Bútorfestő, és Mézeskalács ház többek közt, és természetesen Kisjankó Bori Emlékháza is. Visszaérkezés 20 – 21 óra közt. Belépők: kb. 3.000,- Ft.

 

Részvételi díj: 14.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 10.490,- Ft/fő


Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
 
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!