Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Dél-Erdély híres városai és várkastélyai

Románia, Körutazás Erdélyben, Körutazás Erdélyben
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Az irodánk közép-európai kínálata 2023-ban egy 5 napos dél-erdélyi utazással bővül. A program a magyar határ közelében lévő nagyvárosoktól, Aradtól és Temesvártól Gyulafehérvár érintésével a Szászföldig, Nagyszebenig és Brassóig ível. A nevezetes városokon kívül hangsúlyos szerep jut a váraknak és várkastélyoknak is, hiszen Erdély számos jó állapotban megőrzött erődítménye ebben az országrészben található: Déva, Vajdahunyad vagy éppen a törcsvári Drakula várkastély egyaránt sokak által vágyott látnivaló, de természetesen a Szászföldre oly jellemző erődtemplomokról sem feledkezünk meg. A negyedik napon egy kitérőt teszünk a történelmi Erdély határától délre, és megnézzük a román királyi család egészen pazar sinaiai kastélyát. Sokak szerint utóbbi egész Románia első számú műemléke.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).
Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

4 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban, kényelmes, kétágyas, fürdőszobás szobákban. A dévai szálloda (1 éj) 3 csillagos, a Brassó környéki (3 éj) pedig 4 csillagos. Ez utóbbi szállodához egy kis beltéri úszómedence is tartozik wellness részleggel, melynek használata ingyenes a szálloda vendégei részére.

Ellátás

Büféreggeli / fakultatív vacsora.

 

1. nap: Arad, Temesvár
Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Kecskemét – Szeged – Nagylak útvonalon Romániába, a határ menti Aradra. Séta a belvárosban, majd közös tisztelgés az 1848-49-es szabadságharc 13 vértanújának emlékére készített Szabadság-szobornál (Zala György nagyszerű alkotása).
A következő programunk Románia egyik legnagyobb városa, Temesvár. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra. A városnéző séta során a város díszterein és szép templomain kívül látjuk majd Tőkés László egykori lakóhelyét is, a református lelkészi hivatalt, ahonnan az 1989-es romániai forradalom elindult. A temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét.
A temesvári program után utazás az ország belseje felé, szállás Déva városában (1 éj).

2. nap: Déva, Gyulafehérvár, Nagyszeben
Kora délelőtt ismerkedés Déva városával, mely a Kőműves Kelemenről szóló balladából ismert. Ezt követően továbbutazás a Maros völgyében Gyulafehérvárra, az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosába. A séta során különleges hangsúlyt kapnak a város magyar emlékei. A katolikus katedrális a román kori magyar építészet legértékesebb alkotása, benne található Hunyadi János, Hunyadi László és több erdélyi fejedelem síremléke.
A kora délutáni órákban érkezünk meg Szászföldre, annak legszebb városába, Nagyszebenbe. A nagy területen elhelyezkedő óvárost 2007-re remekül felújították, ekkor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. A városnézés után szabad program, majd utazás a Fogarasi-havasok lábai mentén a Brassó környéki szállodába, mely egy Brassóhoz tartozó hegyvidéki üdülőövezetben található (3 éj).

3. nap: Törcsvár (Drakula-vár), Barcarozsnyó, Brassó
Kora délelőtt Törcsvár faluba utazunk, ahol a középkori Drakula-várat látogatjuk meg, mely a nyugat-európai turisták kedvenc célpontja Erdélyben. Ezt követően ismerkedés Barcarozsnyó hatalmas várával, mely Erdély egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Mivel a XVI. században gyakran érték török támadások a települést, olyankor a falu teljes lakossága beköltözött a várba, és a váron belül egy kisebb falut építettek. (Figyelem: A katalógus januári zárásakor a vár belső munkálatok miatt zárva van a turisták számára, és az újranyitás dátuma még nem ismert. Ha emiatt a várat nem tudjuk megnézni, akkor helyette a közeli, jól karbantartott barcaföldvári erődítményt fogjuk meglátogatni.)
A délután nagyobbik részét a Kárpátok lábainál fekvő Brassóban, Szászföld központjában töltjük. Gyönyörű főtere van a városnak, de legnagyobb nevezetessége a híres Fekete-templom (Bécstől délkeletre a leglátványosabb gótikus templomnak tartják). A közös séta után marad szabadidő a város önálló felfedezésére.

4. nap: Sinaia (Peleş-kastély), felvonózás a Kárpátokban, Prázsmár
Erdély határától néhány kilométerre délre, a Kárpátokban, egy Sinaia nevű üdülővárosban, gyönyörű környezetben található a román királyok egykori kastélya, Románia leglátogatottabb turista-attrakciója. A német romantikus várkastélyok mintájára emelt, kívül-belül pazar épületegyüttes Európa egyik legszebb uralkodói rezidenciája. Ezt követően szabadidő a hangulatos hegyvidéki üdülőhelyen, illetve lehetőség Románia legmodernebb kabinos felvonójával felmenni a Kárpátok egyik 2000 méter feletti magaslatára.
Délután visszatérünk Erdélybe, Szászföldre, és Prázsmáron a meghökkentően érdekes és impozáns templomerődöt látogatjuk meg (UNESCO világörökség). Veszély esetén a falu teljes lakossága beköltözött az erődfal többemeletes celláiba.

5. nap: Vajdahunyad, Máriaradna
Utazás hazafelé az Olt völgyében, majd a Nagyszeben – Déva útvonalon. A déli órákban látogatás Vajdahunyad várában. Az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt, mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.
Ezután a Maros völgyében utazunk tovább az Arad – Nagylak útvonalon. Útközben látogatást teszünk a Lippa városa melletti máriaradnai kegytemplomban (Erdély egyik legfontosabb zarándokhelye).
A késő délutáni órákban átkelés Magyarországra, hazautazás a Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.

Időpontok - Teljes részvételi díj

2023. máj. 5-9.  99.500 Ft  
2023. aug. 16-20.  109.700 Ft  
2023. okt. 20-24.  99.500 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 4 éjszakai szállást reggelivel, a helyi idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést, a felsorolt programokat, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  21.700 Ft (4 vacsora) 

Egyágyas felár: 51.500 Ft 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap 

Felszállási lehetőségek:

4:30 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
5:45 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
6.55 – Kecskemét M5 és 52-es (dunaföldvári) út kereszteződése, OMV benzinkút
8.25 – Szeged MOL benzinkút az 55-ös út mentén (Kálvária sugárút 96)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!