Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Busójárás Mohácson

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

 

Időpont: 2024. február 10., 2024. február 11.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

 

Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján a telet több száz maskarás és busó búcsúztatja majd Mohácson. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása.

A teljes program a mohácsi ízeket és hagyományokat hivatott bemutatni, melyet számtalan vendégelőadó programja színesít. Ételkóstolók, busóálarc faragás, műhelylátogatások, busófelvonulás és máglyagyújtás teszi színesebbé a többnapos rendezvénysorozatot.

 

Program

Elutazás reggel 7.00 órakor a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett). Először Sátorhelyen a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet keressük fel. 1526-ban itt vívott sorsdöntő csatát a II. Lajos vezette magyar sereg Szulejmán szultán török hadával. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk esett el, a középkori Magyarország elveszítette királyát és hullott részekre. 1976-ban, a csata 450. évfordulóján átadott emlékhelyet tekinthetjük meg. Belépő: kb. 2.000,- Ft/fő (2023-as ár)

Ezt követően visszaszállunk a buszra, és továbbutazunk Mohács belvárosába, ahol szabad program, részvétel a fesztiválon és a forgatagban. Az egész napos rendezvény ideje alatt több helyen van étkezési lehetőség, hatalmas serpenyőkben illatoznak a sültek, az egytálételek. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása. Vasárnap a Széchenyi tér közepén felállított hatalmas máglya meggyújtásával zárul a rendezvény, melyet a busók a közönség bevonásával táncolnak körbe. Fakultatív program lehetőség: Busó udvar, Kanizsai Dorottya Múzeum.

Lássunk egy kis történeti áttekintést a busójárásról:

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakának fontos eseményei a jelmezes, álarcos alakoskodások. A magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb a mohácsi horvátok (sokácok) busójárása. A 18-19. században még tiltott szokásokat a 20. század elején mesterségesen élesztették újjá.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marha-kolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány volt. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Hazautazás tűzgyújtás után (kb. 18.30-kor), (szombati napon nincs tűzgyújtás, itt kicsit korábban indulunk majd haza) visszaérkezés Budapestre 21 óra körül

 

Részvételi díj: 15.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 11.490,- Ft/fő


Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!