Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Felső-Tisza vidék kincsei - Az elbűvölő Szatmár-Bereg

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás, Városlátogatás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Időpont: 2023. április 14-16.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

 

Program:

1. nap: Első állomásunk Tiszavasvári, ahol a Vasvári Pál Múzeumot látogatjuk meg. A gazdag és sokrétű anyag bemutatja többek közt a megye orvos és gyógyszerészeti történetét, a mezőség régészeti kincseit, és a tiszabüdi tisztaszobát. Természetesen megemlékeznek Vasvári Pálról is, aki az 1848. március 15-i eseményeken vállalt tettei miatt a kibontakozó forradalom egyik vezéralakja lett.

Következő állomásunk Szabolcs. Látnivalói közül a Mudrány-kúriát keressük fel. A kúria, egy XVIII. század végi késő barokk épület a kelet-magyarországi nemesi kúriák jellemző stílusjegyeit viseli magán. Négy termes enteriőr kiállítás található benne, mely a XIX. századi vidéki nemesi élet mindennapjait, tipikus lakáskultúráját mutatja be. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtetett itt földvárat a honfoglalás után. Ma ez Közép-Európa legnagyobb, épségben maradt földvára. A korai román stílusban épült szabolcsi református templom a megye kiemelt műemléke. Tiszabercelen egy boltíves tornácú udvarházban Bessenyei György életútját bemutató irodalomtörténeti kiállítás tekinthető meg. Cigándon a Bodrogközi Múzeumporta és Tájház vár minket, ami lényegében egy kis skanzen, a térség legnagyobb néprajzi múzeuma, ahol a helyi hagyományokat ápolják elsősorban.

Ezután Kisvárdára igyekszünk, ahol a Rétközi Múzeumot nézzük meg, ami a zsinagóga épületében kapott helyet. A bejárati előcsarnokban a Holocaust kisvárdai áldozatainak állítanak emléket. Nagyon gazdag néprajzi gyűjteménye mellett a régészet kap kiemelt szerepet, aminek jelentős részét a kisvárdai vár anyaga képezi. Ezután Vásárosnaményba a szállásunkat foglaljuk el.

2. nap: Mai kirándulásunkat Vaján kezdjük, ahol a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya áll. Ez az egyik legrégebbi nemesi család a Vay família ősi fészke. A kastélyban működő Vay Ádám Múzeum a család története mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit is bemutatja. A XVIII.-XIX. századi főúri intarziás bútorokat bemutató gyűjtemény segítségével visszarepülhetünk a kastély fénykorába. A kastélyt övező csodálatos ősfás védett parkban egy szoborparkot nézhetünk meg, jeles kuruc személyiségek mellszobraival.

Innen Csengerre utazunk. A város országos hírű büszkesége a kora gótikus református templom, mely a XIV. században épült. Az Alföldön létezett monumentális téglaépítészet egyik legszebb bizonyítéka. A templom legnagyobb értéke a népi reneszánsz motívumokban gazdag, festett kazettás deszkamennyezet. A településen Makovecz Imre több alkotását is megcsodálhatjuk, pl. az általános iskolát és a görög katolikus templomot. A szabolcs-szatmár-beregi területen országos összehasonlításban is sok román kori templom maradt fenn. Ezek közül ma is látunk néhányat. Csengersima páratlan látnivalója a középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templom. Szintén egy megkapóan szép templommal ismerkedhetünk meg Gyügyén is. Igazi látványossága a hajó és a szentély 18. századi, festett famennyezete.

Szamosújlak kora gótikus templomának műemléki helyreállítása Európa Nostra díjat kapott. Különleges látvány a nyitott, kékre festett fedélszéke.

Cégénydányád gyönyörű műemléke a klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kastély. A szépen felújított épületben a Kende család történetéről, a nemesi élet és nemesi udvar gasztronómiájáról, a természetvédelemről és a Szatmár-Bereg természeti értékeiről szóló állandó kiállításokat nézhetjük meg. Programunk után visszamegyünk Vásárosnaményba a szállásra, vacsora.

3. nap: Vámosatya késő gótikus református temploma 700 éve áll sziklaszilárdan a beregi faluban. A templom mellett egy 26,5 méter magas fa harangtorony is áll. A település Tájháza és Falutörténeti Látványtára többféle kiállítást bemutat.  Tuzsér neve a XVIII. sz. óta összefolyt a Lónyay-családéval, a család egyik tagján, Lónyay Eleméren keresztül a Habsburg-házzal is. A családi kastélyt a 18. század vége felé építették a régi Ambrózy-várkastély anyagának felhasználásával, copf stílusban. Ma egyik szárnyában egy Helytörténeti kiállítást lehet megnézni. Lónya nevezetessége a 13. századi református temploma. Legkorábbi freskói még a templom építésének korából származnak. Híres „Mosolygó” szenteket megjelenítő freskói mellett itt található az ország egyik legkorábbi „köpenyes” Mária ábrázolása.

A Lónyay család egykori kastélyának parkjában mai napig megmaradt az öreg gesztenyefasor és a százéves piramistölgyek. A 19. század második felében épült neogótikus stílusban a nagylónyai temetőkert északi részén álló Lónyay sírkápolna. Nagykállóban kevés klasszicista épület maradt fenn, ezért a Szilágyi ház sajátos építészeti értéket képvisel. Az itt berendezett Helytörténeti Kiállítás több témát is érint, többek közt a híres táncballada a Kállai kettős történetét is itt ismerhetjük meg. Kállósemjén szorosan kötődik az ősi magyar nemesi Kállay családhoz. A barokk Kállay kúriában többek közt egy játék kiállítás is megtekinthető, de itt találjuk a Kállay Miklós miniszterelnök által is használt Ford modell egyik példányát. Innen már hazafelé indulunk. Várható visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők a három napra kb. 10.000,- Ft/fő.

 

Részvételi díj: 74.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 59.990,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.500,- Ft/fő

Egyágyas felár: 16.000,- Ft/fő

Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!