Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Szlovákia aktívan: A Magas-Tátra és a Szepesség

Szlovákia, Magas Tátra, Poprád
  • Szálláskategória: Hotel ***
  • Utazás módja: Busz
  • Típus: Körutazás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Vidéki felszállási lehetőségekről, kérjük, érdeklődjenek!
A felszállási helyek az indulást megelőző 7 napon belül már nem módosíthatóak!
Leírás

1. nap - Csúcstúra az Elülső-Szoliszkó csúcsára

Indulás 06:00 órakor Budapestről, a Hősök teréről. Folyamatos utazás Szlovákián keresztül egy technikai szünettel, érkezés Csorbató településre a délelőtti órákban. A parkolóból együtt felsétálunk a síközpontban található ülőszékes felvonó alsó állomásához (1350 m), majd a felvonóval felmegyünk annak felső, a Szoliszkó menedékház (1830 m) mellett található állomásáig. A felvonóról gyönyörű panoráma nyílik az előttünk kitáruló Malompataki-völgyre, valamint az annak középső részé található Fátyol-vízesésre.

A felvonót magunk mögött hagyva a magashegyi, sziklás terepen szerpentinező nem túl hosszú, de igényes hegyoldalon elindulunk az Elülső-Szoliszkó (2117 m) csúcsa felé, amely a Magas-Tátra nyolc olyan csúcsának egyike, amelyre jelzett turistaút vezet. A menedékháztól a csúcsig vezető út átlagos erőnléttel kb. egy órát vesz igénybe, ezért a nehézségért viszont bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról elénk táruló gyönyörű panoráma. Aki szeretné megtapasztalni egy tátrai csúcs meghódításának élményét, és ehhez érez magában kellő erőt és elszántságot, az keresve sem tud ennél jobbat választani.

A csúcsról a felfelé megtett úton jutunk vissza a menedékházhoz, ahonnan rövid pihenőt követően a könnyebb megoldást választók a felvonóval juthatnak vissza a tóhoz, akik viszont nem ijednek meg egy kis térderősítő túrától, azokkal gyalogosan megyünk le a településre. Ezután szabad program keretében a Tátra egyik legszebb tavaként számon tartott Csorbai-tó is körüljárható, majd a késő délutáni órákban tovább utazunk szállásunkra, ahol fakultatív vacsora lehetőség. Szállás Poprádon.

Túratáv a menedékháztól a csúcsig oda-vissza 2 km, szintkülönbség 295 méter fel és le.

Túratáv a menedékháztól le a Csorbai-tóig 3,6 km, szintkülönbség 470 méter lefelé.

 

2. nap - Túra a Zamkovszky és a Téry menedékházhoz

Túránk az Ótátrafüredről siklóvasúttal elérhető Tarajkárról (1284 m) indul. Innen a Felső turistaúton a Kis-Tarpataki-völgybe indulunk, útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés előtt, majd a hamarosan elérjük a Zamkovszky menedékházat (1475 m). A könnyebb túrát választók számára a túra első szakasza itt véget is ér, ők egy hosszabb pihenőt követően visszafordulnak, és a Tar-pataki-vízeséseket érintve juthatnak vissza a siklóhoz, majd a mellette vezető turistaúton Ótátrafüredre.

A nehezebb túrát választók tovább mennek felfelé a völgyben, és egy hosszabb kaptató követően érkeznek meg a tágas Öt-tavi-katlanban fekvő Téry menedékházhoz (2015 m), amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található, ezekből négyet látni is fogunk. A menedékházban elfogyasztott frissítők és rövid pihenő után a visszatérés ugyanazon az útvonalon történik, majd Ótátrafüreden találkozunk ismét a csoport másik részével, ezt követően visszautazunk a szállásunkra, szállás ugyanott, ahol előző éjjel.

Túratáv a Zamkovszky menedékházig: oda-vissza 6 km, szintkülönbség 250 m, menetidő 3-4 óra.

Túratáv a Téry menedékházig: oda-vissza 13 km, szintkülönbség 770 méter, menetidő 6-7 óra.

 

3. nap - Kirándulás a Lombkorona tanösvényre, Lőcsére és Szepes várába

Reggeli után Zár (®diar) településre indulunk, hogy bejárjuk a Tátra legújabb turistacsalogató látványosságát, a 2017-ben megnyitott Lombkorona tanösvényt. A településről kabinos felvonóval érkezünk a fák koronája felett, 24 méter magasságban vezető, fából épített masszív turistaút bejáratához. A tanösvény hossza 600 méter, a végén pedig egy 32 méter magas kilátótoronyba is felmehetünk a torony külső részén körbevezető kényelmes sétaúton. A torony különlegessége a 67 méter hosszú száraz csúszda, a 120 cm-nél alacsonyabb gyerekek külön belépő ellenében akár ezzel is megtehetik a lefelé vezető utat. A tanösvény bejárása, és a kilátótoronyból nyíló panoráma megörökítése után felvonóval jutunk vissza a településre, majd tovább utazunk Lőcsére, az egykori Szepes vármegye székhelyére, ahol megismerkedünk Mikszáth Fekete városával, a ,,Lőcsei fehér asszony" hazájával. Megnézzük a Szent Jakab templom felbecsülhetetlen értékű szárnyas oltárát, az egykori városházát, a szégyenketrecet, a Thurzó-házat és a gyönyörű főtér polgárházait. Ezután fakultatív ebéd egy helyi étteremben, majd tovább indulunk, hogy bejárjuk a Szepesi várat, a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű várromját. Aki már járt ott, annak azért, aki még nem, annak azért érdemes ide ellátogatni, a vár bejárása felejthetetlen élményt jelent felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Ezt követően visszautazunk szállásunkra, szállás ugyanott, ahol előző éjjel.

 

4. nap - Túra a Hernád-áttörésben

Kirándulásunkat a Szlovák Paradicsomban fejezzük be, túránk utolsó napján a Hernád-áttörést vesszük célba. Az áttörés keleti végéről, Csingóról indulva folyásiránnyal szemben járjuk végig a nemzeti park egyik legnépszerűbb turistaútját. A Hernád az évezredek alatt kanyonszerű völgyet vájt a mészkőbe, melyet mindkét oldalán sziklás, erdős hegyoldalak szegélyeznek. Túránk során különféle hidakon több alkalommal is átkelünk a folyó egyik partjáról a másikra, több helyen doronglétra hidak és a folyó fölé behajló sziklafalakba beépített, láncokkal biztosított sziklatálcák segítik a haladást. Útközben egy hangulatos erdei tisztáson található büfénél rövid pihenőt tartunk (a büfében csak frissítő kapható), ahol azok, akik ennyivel megelégszenek, akár be is fejezhetik a túrát, és a túravezető kíséretében kisétálhatnak az áttörésből,

A többiekkel folytatjuk utunkat a Hernád mentén, hiszen ezután következnek csak az igazán látványos és izgalmas szakaszok, a folyó fölé benyúló sziklatálcák. Túránk végén megérkezünk a hegység legismertebb turistaközpontjába, Erdőaljára (550 m), ahol a hazaindulás előtt egyéni ebéd lehetőség a helyi étteremben, majd hazaindulunk, érkezés Budapestre várhatóan a késő esti órákban.

Túratáv a Létánfalvi-malomig 8 km, szintkülönbség 120 méter, menetidő 3-4 óra.

Túratáv Erdőaljáig 11,5 km, szintkülönbség 300 méter, menetidő 6-7 óra.

Figyelem: ez a túra tériszonyosoknak nem ajánlott!Utazás:
 autóbusszal 


Szállás:
 3 éjszaka a Magas-Tátra kapujában, Poprádon 3*-os szállodában, 2-3 ágyas saját fürdőszobás szobákban


Ellátás:
 reggeli


Az ár tartalmazza:

Utazás autóbusszal, 3 éj szállás, reggeli ellátás, túravezetés.

Az út részvételi díja minden esetben csak a csoportkísérő idegenvezető díját tartalmazza.
Azokban az esetekben, ahol a múzeum, nevezetesség vagy város kötelezően előírja a helyi idegenvezető alkalmazását, az külön, a belépőjeggyel együtt fizetendő a programokon való részvétel arányában.

Az ár nem tartalmazza:

Útlemondási biztosítás (az út részvételi díjának 1,5 %-a), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, programok költségei

Fakultatív vacsora: 
kb. 12 Euro/fő/alkalom (helyszínen fizetendő)

Várható költségek:

Felvonó a Szoliszkó menedékházhoz: kb. 15 EUR/fő

Siklóvasút a Tarajkára: kb. 12 EUR/fő

Felvonó a tanösvényhez: kb. 12 EUR/fő

Belépő a Lombkorona tanösvényre: kb.10 EUR/fő

Belépő a Szt. Jakab templomba: kb. 5 EUR/fő

Belépő a Szepesi várba: kb. 10 EUR/fő

Belépő a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba: kb. 2 EUR/fő


Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák. (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség)

Fakultatív programok:

A fakultatív programok min. 20 fő részvételével indulnak.

Idegenforgalmi adó: kb. 3 EUR/fő/éj

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!