Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Isztambul: 3 város - 2 kontinens

Törökország, Körutazás Törökországban, Körutazás Törökországban
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Körutazás, Városlátogatás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!

Leírás

Három város: Bizánc, Konstantinápoly, Isztambul 
Két kontinens: Európa és Ázsia 
Három víz: Boszporusz, Aranyszarv-öböl, Márvány-tenger 

"Az ősi város két kontinens határán fekszik, és három néven emlegetjük: Bizánc, Konstantinápoly vagy mai nevén Isztambul. Megélt görög, római, keresztes és oszmán hódítást is, így kulturális sokszínűsége nem meglepő. Európai, de mégis misztikus – keleties hangulata, illatai, ízei és gyönyörű épületei számos írót, szerzőt, vagy épp filmrendezőt ihlettek már meg. A város feltűnt Agatha Christie könyveiben és több James Bond filmben is, hogy csak a leghíresebbeket említsük, de bőven találunk a történelemben és az irodalomban is Isztambult dicsőítő idézeteket, így például Alphonse de Lamartine híres mondatát: „Ha csak egyetlen pillantást vethetnék a világra, Isztambul az, amit látni kell!”.

Utazás: Budapest – Isztambul – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőgéppel, körutazáson légkondicionált autóbusszal és komppal. 
Elhelyezés: helyi középkategóriás szálloda 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban.
Ellátás: félpanzió (reggeli és 3 fogásos vacsora).

 

1. nap: Budapest – Isztambul
Reggel utazás repülővel a Boszporusz partján épült megapoliszba, amely hasonlóan Rómához az ősi időkben hét halmon feküdt. ISZTAMBUL több mint 18 millió lakosával Törökország legnagyobb városa, kulturális, művészeti és gazdasági központja. Érkezés után városnézés: a bizánci város, Konstantinápoly szívében egykor állt gigantikus stadionból szinte alig maradt emlék. A Nagypalotával egykor összeköttetésben álló Hippodromban közel 100.000 ember vehetett részt az eseményeken. A Kék-mecset a világ egyik legismertebb vallási épülete, nevét a belsejét díszítő csempékről kapta. I. Ahmed szultán már a hanyatló oszmán jólét idején, a XVII. század elején rendelte el a dzsámi építését. A Justinianus császár megrendelésére épült Aya Sophia, azaz a Szent Bölcsesség temploma a világ egyik legszebb építészeti és kultúrtörténeti emléke. A VI. századi, kifinomult épület jelentős hatással volt a későbbi századok építészetére. Vacsora, szállás.

2. nap: Isztambul
A Topkapi Palota és környéke a szultánok otthonaként szolgált, amelyet ma is fal választ el a város többi részétől. 1459 után II. Mehmed kezdte el építeni a palotát, mint központi rezidenciát. Nem egyetlen épületről van szó, hanem pavilonok sokaságáról, amelyek négy hatalmas udvart öveznek. A legtöbb uralkodó saját ízlésének és a kor szellemének megfelelően változtatott rajta és bővítette. A Yerebatan-sarai az ókortól kezdve a város vízellátásának különleges építészeti alkotása (jelenleg tatarozás miatt zárva, amennyiben 2022-ben sem lesz látogatható, akkor más látnivalót iktatunk be). Délután szabadidő, amikor érdemes felkeresni a Nagybazárt, melynek alapítása szintén II. Mehmed nevéhez kapcsolódik. Az utcák labirintusát (kb. 200.000 m²) festett boltozatokkal díszítették, a sok ezer üzletből szinte kifolyik az áru. Vacsora, szállás. Fakultatív programként részt vehetünk egy hangulatos török zenés, táncos esten.

3. nap: Isztambul
Szabadidő vagy fakultatív program keretében folytatjuk az ismerkedést Isztambul nevezetességeivel. A Galata-torony eredetileg világítótoronynak épült a VI. században, vagyis egyidős az Aya Sophiával. A negyedik keresztes háborúban, megsemmisült. Az élet furcsasága, hogy a velenceiek tették tönkre és Genova építette újjá 150 évvel később. A Török Birodalom egykori fővárosának emléke a Szulejmán dzsámi, amelyet Nagy Szulejmán építtetett, majd halála után a mellette lévő türbében helyezték örök nyugalomra. A hatalmas épületegyüttes egykor a város közepe volt. A Héttorony erőd (Yedikule, a magyar rabok egykori börtöne) a XV. század közepén épült, bizánci és oszmán jegyeket is felfedezhetünk rajta, hiszen több lépcsőben készítették: a bizánci korban előbb öt-, majd héttornyú erőd volt. A korai oszmán időkben kincstárkánt, később sokáig börtönként funkcionált. Átkelünk a Boszporuszon. A kérdés: fölötte vagy alatta? Évszázadokon keresztül csak hajóval lehetett, de ma már hidakon vagy alagúton is átjuthatunk a város ázsiai területére. Vacsora, szállás.

4. nap: Isztambul – Budapest
Délelőtt szabadidő vagy fakultatív félnapos városnézés ISZTAMBULBAN. Látogatás az oszmán birodalom hanyatlásának idején épült pompázatos Dolmabahce palotában, mely 1855-től ez volt az oszmán uralkodók lakhelye. Az épületegyüttesen az ún. „török rokokó” stílusjegyeit fedezhetjük fel. Amíg a Topkapi Palota a középkor korlátlan szultáni egyeduralmát jelentette, addig itt már a török parlament politikai szerepét is figyelembe kellett venni. Hajókirándulás a Boszporuszon, amely kettéválasztja a két kontinenst, illetve átjárót biztosít a tengerek között. Legtöbb turista ezt a programot tartja a legszebb isztambuli emlékének. A pihentető program során új perspektívából csodálhatjuk meg a város nevezetességeit. A Fűszerbazár a XVII. század elején épült a szomszédos Rüstem Pasa dzsámi épületének bővítéseként, és ennek bevételéből tartották fenn a dzsámi jóléti intézményeit. A középkor óta a fűszerek létfontosságú és drága konyhai hozzávalóknak számítottak, így ez lett a piac fő árucikke. Késő délután transzfer a repülőtérre. Hazautazás, érkezés az esti órákban menetrend függvényében.


UNESCO Világörökség:
- Isztambul történelmi negyedei

A változtatás jogát fenntartjuk!


Teljes ár: 214.800 Ft (165.800 Ft + kb. 49.000 Ft repülőtéri illeték és csomagdíj)
Félpanziós felár: 14.000 Ft (3 vacsora)
Egyágyas felár: 65.000 Ft
Gyerekkedvezmény: 12 éven aluli gyermek, szülőkel együtt a 3. ágyon -20.000 Ft

Fakultatív kirándulások:(a helyszínen fizetendők, az árak csak tájékoztató jellegűek és az indulásig változhatnak)
- Török zenés, táncos est korlátozott italfogyasztással (min. 10 fő) kb. 40 €
- Szulejmanie-dzsámi, Héttorony, Camlica az Ázsiai oldal (min. 15 fő) kb. 60 €
- Dolmabahce palota, hajókirándulás a Boszporuszon Fűszerbazár, (min. 20 fő) kb. 90 €

Minimális utas: 15 fő 
Garancia felár: 10.000 Ft (10-14 utas esetén)

Az árakat 1 EUR = 400 Ft árfolyamig garantáljuk.

Szervízdíj / borravaló: 15 €

Belépőjegyek ára és fülhallgató: kb. 55 € az 1. és a 2. napi programokhoz.

A BBP utasbiztosítást a teljes ár tartalmazza!
Kalkulált útlemondási biztosítás díja: 2,5 % 

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!