Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Nepáli kaland és Tibet fővárosa Lhásza - kiscsoportos körút Nepálban és Tibetben

Nepál, Körutazás Nepálban, Katmandu
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

NEPÁLI KALANDOK ÉS TIBET FŐVÁROSA LHÁSZA - kiscsoportos tavaszi és őszi körutak NEPÁL legszebb helyire és TIBET fővárosába LHÁSZÁBA

Az út időtartama:  15/16 éjszaka 

Kategória: egzotikus út, körutazás, kiscsoportos, magyar nyelvű idegenvezetéssel

Utazás módja: repülő

Az út indulási időpontjai Budapestről vagy Bécsből:  3023. április 7., 2023. június 9., 2023. szeptember 8.

A kiscsoportos körutazás rögzített alap ára (9-16 fő): 2420USD/fő, egyágyas felár: 528USD/fő. 

ÁR GARANCIA: Megadott áraink 2023. december 31.-ig érvényes, USD-ben rögzített, szerződéses árak.  Körutazásaink és helyi programjaink árait, a Ft árfolyamának megjósolhatatlan és hektikus változásai miatt,  USD-ben rögzítettük és ezek 2023. december 31,-ig érvényesek. Ennek következtében a katalógusáraink egyben szerződéses árak is, amik az utazási szerződés megkötése után sem változnak!  

REPÜLŐJEGYEK: a jelenlegi - és várhatóan hosszabb távon is - hosszabb távon is rendkívül változó árú nemzetközi repülőjegyeket az alapajánlatról leválasztottuk és külön kezeljük, hogy a legolcsóbb választási lehetőséget biztosíthassuk utazóinknak. Utasaink számára a repülőjegyekhez egyedi árajánlat készül, a napi aktuális légitársasági ár alapján. Ennek alapján a repülési költség Ft-ban fizethető budapesti repülőjegy irodánknál.

 

A Himalája országaiba, Nepálba, Tibetbe, Bhutánba és Szikkimbe induló kaland és felfedező körútjaink nagyon különleges helyszínekre visznek el. Ez az út Nepálba, a Himalája hegyei és a hegység lábánál elterülő buja dzsungelek világába viszik el utasainkat. Van köztük bőven természetjárás, kulturális és történelmi kalandozás a hinduizmus és a buddhizmus több ezer éves történetében és ma is élő hagyományai nyomában és sok-sok látogatással ezek szent helyein. Mindig van bennük valami egyedi és különleges! Valami olyan, amit más utaztatók egyszerűen képtelenek nyújtani. Ez a programunk méginkább különleges és valami nagyon egyedit és személyre szóló élményt adó alkalmat, a világ igazi tetejét bemutató pár napot is tartalmaz.

  Ezt az utat egy tavasszal és ősszel egyaránt gyönyörű és titokzatos városnak Lhászának és környékének bemutatása teszi igazán különlegessé.  A Tibetbe szervezett hosszabb és különleges utak csak különleges érdeklődésű utazóknak valók. Ez az út azonban egészen másféle. Ha már úgyis a környéken, Nepálban vagy éppen Bhutánban barangolunk, tényleg csak egy ugrás Lhásza, Tibet fővárosa és a már vagy kétezer éve ott élőcsodálatos emberek kultúrája. Nepáli utunk végén ezért átrepüljük a Himalája fenséges csúcsait és eltöltünk pár napot a világ tetején, Tibet varázslatos földjén. 

Jobb is egy ilyen szervezés, mint egy „tömény Tibet” program. Mire idáig elérünk utunk során, addigra meg is ismertük Ázsia lelkének sajátosságait. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy Tibet csodái nem csak ámulásra késztetik utazóinkat, de ezek a csodálatos élmények életre szóló, gyönyörű emlékekké is válnak.

A körút világörökségi helyszínei: Katmandu-völgy, Csitván Nemzeti Park, Lumbini, Buddha születési helye, Potala palota, a Norbulingka, a Dzsokhang

A körút főbb állomásai: Katmandu, Bhaktapur, Patan, Chitwan, Lumbini, Tansen, Pokhara, Nagarkot, Dhulikel, Bandipur, Lhásza

Kedves Olvasó!

Ez egy szokatlanul hosszú és részletes ajánlás. Inkább már komplett utiterv! Tapasztalataink szerint, utazóink (sajnos) kevésbé ismerik ezeket a gyönyörű országokat. Ezért: nagyon részletesen leírtuk, mi is van benne utunkban! Napról-napra, óráról-órára követhető utunk minden eseménye, mozzanata.

Kellemes olvasást és sok-sok türelmet a hosszú szöveghez!   

 

Programok

1. nap: Elindulás Budapestről, menetrendszerinti repülőjárattal ( szállás: repülő)

Budapestről velünk induló utasaink számára (lehetséges az úthoz csatlakozni Katmanduban is) az út a 3 órával a gép indulása előtt kezdődik a budapesti repülőtéren. Csoportvezetőnk fogadja az indulókat, ellenőrzi az összes szükséges „utipapír” meglétét és rövid tájékoztatást is ad a repülésről. Mindenki megkapja a személyre szóló információs anyagát, Ezután elindulunk Nepál felé.

 

2.     nap: Érkezés Katmanduba, délutáni városnézés, vacsora Thamelben (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Katmandu)

Helyi idő szerint 9:45-kor (QR 0652) érkezünk meg Katmandu nemzetközi repülőterére. Felvesszük a nepáli vízumot és elindulunk a város egyik legizgalmasabb kerületében, a városközponttól könnyű sétatávolságra fekvő szállodánkba a Thamel kerületbe. Bejelentkezés után egy kis könnyű pihenő következik, hiszen itt már 1.400 méter feletti magasságban vagyunk és ezért egy kicsit könnyebben fogy a levegő séta közben.  Megebédelünk és elindulunk délutáni, bemelegítő jellegű városnézésünkre. Este Thamelben, szállodánk közelében vacsorázunk. Utána szabadprogram, vagy éppen egy jó kis alvás, mert azért itt már 4 és fél órával több van, mint Magyarországon. Délutáni városnézésünk során ezeket a látványosságokat érintjük:

A Durbar tér (kulturális világörökségi helyszín). A palota tér Nepál igazi központja, állami és spirituális létének központja. Itt található a királyi palota, számos közintézmény, a legfontosabb hindu istenségek templomai és buddhista szent helyek is. A teret övező épületek és az innen kiinduló kis utcák tele vannak üzletekkel, gyakran tartanak itt vásárokat is. Egyszerűen ez a legjobb hely arra, hogy csoportvezetőnk is elkezdjen mesélni az egyes épületek szerepéről, a színes nepáli kultúra jellegzetességeiről és az ország majd kétezer éves történetének érdekes eseményeiről.

Kumári, az élő Durga Istennő háza. Nepál több városában is kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire a hinduk és a buddhisták is Durga istennő földi reinkarnációjaként tekintenek. A kislányok kumári, azaz “élő istennő” státusza, a kiválasztástól az első menzeszig tart, ez idő alatt külön kumári házban laknak. Számos kumárit tisztelnek szerte Nepálban, de a legjelentősebb a katmandui palotában, a Kumari Gharban élő Kumari Devi. Ő Durga Devi, a „megközelíthetetlen” és „legyőzhetetlen, a hindu anyaistennőnek, nagyon népszerű és nagyon vad, de mindig egy gyönyörű és harcos nő képében megjelenő megtestesülése. Ha karmánk engedi, láthatjuk is ennek a csodálatos ideának (szintén gyönyörű, de felettébb békésen mosolygó) földi mását. Ez nem mindig és nem mindenkinek lehetséges.

A Thamel kerület (nem csak vacsorára…) A mai nap végén visszatérünk Thamelbe és egy remek, a szállodánk közelében fekvő étteremben megvacsorázunk. Szállodánk nem véletlenül van ebben a kerületben.  Nem véletlenül.

A pezsgő forgalmú és színes, de kicsit hangos Thamel a város fő éjszakai övezete. A bárokban feldolgozásokat játszó együttesek biztosítják az élőzenét, az életteli éttermekben pedig remek nepáli és nemzetközi fogásokat szolgálnak fel. A piacokon és boltokban fémből, kézzel készített tárgyak, színes ékszerek és a természetjáráshoz szükséges felszerelések vásárolhatók, míg a Mandala Street sétálóutcájában elegáns üzletek és gyógyfürdők várják a látogatókat. 

 

3.     nap: Katmandu – Swayambhunath, Pashupatinath, Boudhanath (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Katmandu)

 Nagyon nehéz pár szóban érzékeltetni azt a kulturális csodát, ami a mai Katmandut, Nepál egy millió lakosú fővárosát jellemzi. A történet és még ma is meglévő emlékei több évezredre nyúlnak vissza. Már vagy 1500 év óta főváros és uralkodói székhely. Volt az úgy az idők során, hogy az éppen három felé osztott királyság különböző királyi székhelyei is itt voltak egymástól nem messze, és folyamatosan versenyben álltak egy különös és egyáltalán nem hatalmi versengésben. Vetélkedésük tárgya ez volt: vajon melyikük tud valami szebbet és magasztosabbat alkotni. Mára már ezek a városok összeolvadtak és egy igazi építészeti csodát, Katmandut alkotják. Igy fordulhat elő, hogy 3 Durbar tér (Palota körzet) van, és az azokat körülvevő, paloták tucatjai és templomok százai alkotnak külön-külön történelmi városközpontokat.

A rendelkezésünkre álló rövid idő alatt nem is tehetünk egyebet, mint megpróbáljuk megmutatni néhány jellemző történelmi kerületét és egy-egy különleges kulturális emlékét, szellemi és spirituális központját.

Pár szó a világörökségekről: Utunk során Nepál szinte mindegyik regisztrált kulturális vagy természeti világörökségét meglátogatjuk. De, nagyon nehéz egy ilyen listát összeállítani! Például a majdnem 200 km hosszú Katmandu völgy tokkal vonóval, minden egyes kövével és fűszálával a világörökség része. Ehhez jön még hozzá több tucatnyi más, éppen regisztráció alatt lévő jelölt is. Ezért néhány helyre azért odaírjuk, ha valamelyik látnivaló „különösen” izgató világörökség, de általában: az út minden pillanata és helye ilyen.

Swayambhunath sztupa (kulturális világörökségi helyszín). A Swayambhunath buddhista sztupa a buddhizmus második fontos helyszíne Nepálnak, de nem kevésbé érdekes a turisták számára sem. A hagyományos mantrák mormolását és az imadobok pergését hallgatva, hosszasan lehet barangolni a sztupa dombján álló számos épület, szentély közt. Bolyongásunkat “Buddha szeme” figyeli a központi sztúpa csúcsáról. Közben persze a világ békéjét is figyeli, a világ négy fő égtája felé egyszerre tekintve. A dombtetőről csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. A hátteret a Himalája távolabb húzódó hegyei szolgáltatják. Az égi csodák és szentségek mellett, dombot rengeteg majom is lakja. Nem véletlenül hívják ezt a kegyhelyet Majom Templom-nak is. Hegyi túrákra érkező vendégeinket szó nélkül fel szoktuk zavarni az év napjait jelképező 365 lépcsőn, de most inkább kisbuszokkal megyünk fel a dombra. 

Pashupatinath (kulturális világörökségi helyszín). Később   Pashupatinath ezredéves központjába vesszük az irányt. Elmerülünk a kavargó autók, motorok és rikshák, dudaszóval ékesített forgatagában, majd megérkezünk sétánk kezdetéhez a folyó partjára. Ez a hely Nepál hindu vallási közösségeinek egyik legfontosabb szent helye, Nepál igazi spirituális szive. A folyóparton és a környező kis utcákban, és eldugott tereken bolyongunk és megtekintjük Nepál legnagyobb Hindu templomát, ami az 5. században épült, Shiva Istennőnek ajánlva. Később, Malla király idején újították fel ezt a mesterművet a Bagmati szent folyópartján. Sétánk során megnézhetünk (nem kötelező) ünnepélyes halottégetést és a hamvak útra bocsájtását a folyó, ami az európai szemnek kicsit bizarr lehet, de itt mindennapos temetési szokás. Találkozhatunk Shadukkal (Szent emberekkel) is, kérhetünk áldást az éppen arrafelé napozó bölcsektől, papoktól, és egyéb szent emberektől is. 

Boudhanath (kulturális világörökségi helyszín). Délutáni utolsó programunk színhelye Katmandu egyik legcsodálatosabb spirituális központja, a Boudhanath. A leggyönyörűbb valójában, a késő délutáni napfény sugárzó fényében láthatjuk majd. Pár szóban nem lehet leírni azt az érzést, ami itt elfogja a látogatót. Most inkább csak néhány mondatban ismertetjük ez a csodát.   

A Boudhanath sztúpa évszázadok óta a buddhista hit jelzőfényeként mutat utat buddhizmus híveinek. A béke és a szépség óriási mandalájaként és a világ négy égtájára néző és óvón vigyázó óriási szemeként tornyosul a környező város felett.

 

4.     nap: Katmandu – Bhaktapur – Patan - Nagarkot (Étkezés: reggeli, ebéd  – szállás: Nagarkot)

A tegnapi városlátogatás után, ma két további fantasztikus királyi városközpontot látogatunk meg utunk során. Mindkét hely egy-egy testvéri királyság központja volt és egy különleges családi vetélkedés terméke. Egyidőben épültek és virágzottak, de szinte nincs közöttük két egyforma tégla sem. Mindkettő önálló és gyönyörű művészeti stílust fejlesztett ki és lakói is eltérő mesterségekben tettek szert tökéletes tudásra. Délelőtti barangolásunk után tovább indulunk a szépség útján Nagarkotba, mai programunk utolsó állomására.

Bhaktapur (kulturális világörökségi helyszín). A Katmandu-völgy három hajdanvolt királyi székhelye közül Bhaktapur az, amely legjobban megőrizte ősi életmódjának egy részét, emlékeztetve arra, hogy milyen lehetett az egész Katmandu-völgy a középkori időszakban. A városközpont figyelemre méltó építészete, a gyönyörű fafaragások és a fémműves mesterségek ma is működő műhelyeinek története a Malla uralkodók ősi idejéig nyúlnak vissza, akik úgy pártfogolták a művészeteket és míves mesterségeket, mint senki más a történelem folyamán. A város látképét meghatározzák a sűrű utcahálózattal tagolt negyedek házai fölé emelkedő templomok és pagodák. A városközpont egy igazi mesevilág.  A Fazekas tér, a Palota (Durbar) tér, amelyek története a 12. századra nyúlik vissza, meghatározó helyei a városnak. Ezek azok a helyek, ahol a bhakták törzse még mindig évszázados fesztiváljaikat ünnepli, és a templomterek továbbra is élénkek, és Bhaktapur legfontosabb látványosságai. 

Patan-Lalitpur (kulturális világörökségi helyszín). Délutáni programunk első pontja a Bagmati folyó partján fekvő Patan.  A város megőrizte a középkori Nepál világának varázsát és olyan hagyományos szakmákat, mint a fafaragás és különösen a fémművesség sok ága. A városban járva még mindig hallani az apró kalapácsok koppanását, miközben a kézművesek szobrokon vagy díszítéseken dolgoznak. Patan tele van templomokkal és kolostorokkal, amelyek pagoda stílusú építészetükben és fafaragott ablakukban hasonlóak. 

A kerület Lalitpur néven ismert, amely hatalmas területet ölel fel, amely magában foglalja a közeli dombokat. Patan 55 nagy templom, 136 buddhista kolostor városa és kézművesei ismertek finom fémműveikről. A művészet még mindig virágzik itt, a Newar kézművesek városában. A hagyományos kis műhelyek mestereinek fém- és egyéb kézműves termékei világszerte ismertek. A lakosság túlnyomórészt Newar, amelynek kasztjai általában meghatározzák, hogy hindu vagy buddhista emberek-e. A Patan Durbar tér, amely az UNESCO Világörökség része, a fő attrakció, a régi királyi palotával és számos, művészileg tervezett templommal a téren tér területén belül. A „hagyományos” városnézésen kívül elmegyünk egy hangtál bemutatóra is, ahol egy picit megérezhetjük hogyan is hat a több évezredes ázsiai orvoslás hangterápiája.  

Ennél a látogatásnál is az a gond, hogy el lehetne tölteni itt is még jó pár napot. Sajnos, egy körút során ez nem lehetséges. A városi séta után innen is tovább kell mennünk.

 A 14. század táján épült hatalmas meditatív emlékmű állítólag épp Buddha Nirvánába történő távozása után jött létre. A hatalmas fogadalmi és imahely gyorsan az istentisztelet középpontjává válik a környéken. Az épület szerkezetileg egy hatalmas kupola, amelynek tetején egy buddhista piramistorony ül. Mindezt hatalmas, a sztupához vezető lépcsők veszik körül. A katmandui nepáliak a sztúpát egyszerűen csak "Chorten Chenpo" -nak nevezik, ami fordításban "Nagy Tornyot", vagy csak "Nagy Sztúpát" jelent. Annak ellenére, hogy évszázadok (évezredek?) óta létezik, a helyszín csak az 1950-es években vált a tibeti buddhizmus központjává, amikor a Kínából érkező menekültek Katmanduba érkeztek.

Katmandu – Nagarkot, a szépség országútján. Bár a térkép szerint Katmandu repülőtere és nagarkoti szállodánk közötti út nem több, mint 30 kilométer és legfeljebb 1 óra, ez azért nem teljesen igaz. A mai nap valahogy nem egészen evilági. Ezen a szakaszon nagyon sok az izgalmas látnivaló és a gyönyörű kilátóhely. Ezért ez is egy több órás utazás lesz az Ember és a Természet közös erőfeszítésével kialakított csodálatos tájon.

Nagarkot és a világ legelragadóbb hegyi panorámája. Igen, ez a kép nagarkoti szállodánkról és az ablakokból látható panorámáról készült! A város és környéke hemzseg a csodálatos természeti helyektől, a több ezer éve folyamatosan „üzemelő” hindu szentélyektől, buddhista kolostoroktól és monostoroktól, de ezekből már jó sokat meg tudtunk mutatni utunk során. Amiért mindenképpen érdemes ide jönni, az ennél jóval több! Ez az ok egyszóval: a Himalája és a Mt. Everest látképe. Innen, több mint 2200 méter magasságból a legcsodálatosabb a kilátás a Világ Tetejére, itt lehet megszemlélni a csodálatos napfelkeltét is. sokan mondják, hogy ez a fél óra volt életük legcsodálatosabb élménye. 

Az esti Nagarkot. Megérkezésünk után bejelentkezünk a szállodába és ezután a nap további része szabad. Csoportvezetőnk azoknak, akik ezt szeretnék egy késő-délutáni esti falusi sétás barangolást szervez. A dombokon korábban szétszórtan elhelyezkedő falubokor, ma már egységes és fantasztikusan érdekes településsé állt össze. Ahhoz, hogy legszebb részeit biztosan megtaláljuk, érdemes ehhez a túrához csatlakozni! Kora este megmutatjuk a falu legjobb és legautentikusabb éttermét is, a legfinomabb helyi-hegyi ételeket főzik. Érdemes lesz ezen a helyen vacsorázni is, aztán elindulni egy esti sétára a régi városközpont sejtelmesen kivilágított kis utcáin.

 

5.     nap: Nagarkot – Chitwan és a falusi élet a Tharuk földjén (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Chitwan)

Mai programunk jó sűrű lesz. Reggeli után elindulunk hosszú utunkra Chitwan felé a Himalája egyik legszebb hegyi útján. Utunk végére megváltozik a táj, a hegyeket felváltja a monszun övezet buja dzsungele, és az évezredek óta a tájat lakó Tharu törzs rizsföldekkel, gyümölcsöskertekkel és legelőkkel tarkított mezőgazdasági vidéke. Ez a Chitwan Nemzeti Park, Nepál leghatalmasabb és leggyönyörűbb természetvédelmi területének otthona.

Nagarkotból Chitwan dzsungeléig, hegyen-völgyön és rizsföldeken át. Reggeli után indulunk mai uticélunk, Chitwan esőerdős-dzsungeles tája felé. Az út a Himalája egyi kelet-nyugati főútján, hegyeken völgyeken keresztül halad, a világ egyik leggyönyörűbb útvonalán. Bár csak 200 kilométer a megteendő hossz, mégis legalább 7 óra kell a megtételéhez. Út közben sokszor megálluk fényképezni, vagy csak a félelmetesen gyönyörű tájat csodálni. A képen a Katmandu – Chitwan szakasz látható. Ehhez jön még hozzá az a bizonyos 30 kilométer, amit az előző nap délután már megjártunk egy irányban. Most a másik irányban és a délelőtti ragyogásban is megnézzük.

Sauraha és a Tiger Camp Hotel. Délután 2-3 óra között érkezünk meg mai utunk végpontjára, a Chitwan Nemzeti Park bejáratában fekvő Sauraha körzetbe. Ez egy igazi, évszázadok óta a Tharu törzs által lakott környék, sok kis jellegzetes építészetű faluval, rengeteg rizsfölddel és gyümölcsös kerttel. Igazán kitűnő hely ez a falusi barangolásra, erdei sétákra és a hagyományos falusi élet mindennapjainak megfigyelésére. Sauraha szívében, a Rapti folyó partján, egy hatalmas kertben áll a Tiger Camp, ami egy különleges hotel. Itt töltünk majd 2 éjszakát.

Badrahani törzsi falva. A szállodai ebéd és egy rövid pihenő után útnak indulunk a délutáni barangolásra. Első állomásunk egy törzsi falu, ami olyan, mintha már pár száz éve megállt volna az idő. Nemcsak lakóinak életmódja, de a falu törzsi építészete is különleges. A házak vályogépületek, nagyon masszív szalma vagy cserép borítású tetőkkel. A lakók így alkalmazkodtak a monszun övezet furcsa időjárási körülményeihez. Monszun idején a hatalma esők ellen véd a vízhatlan tető, a száraz évszak forrósága ellenére is kellemes hűvösét tartanak a vastag falak. A sok, napfényben fürdő festett fal sem marad üresen. A falu lakói minden elérhető felületet festéssel, érdekes mintákkal díszítenek. 

Tharu törzsi vacsora és kulturális bemutató. A hosszú utazás és a délutáni séta program után igencsak jól fog esni egy falusi vacsora és az utána következő törzsi táncbemutató. A felszolgált ételek a Tharu törzsi konyha termékei, a vacsorát követő kb. egy órás műsor is autentikus. Ezeket a táncokat nemcsak a turisták kedvéért járják, de ezek ez egyes törzsi ünnepek és családi események elengedhetetlen részei még mai is. Innen térünk vissza a szállodába, ahol tovább lehet ejtőzni, beszélgetni a folyó partján.

 

6.     nap: Chitwan – egész nap dzsungel nap (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Chitwan)

Mai napunk, kora hajnaltól késő estig, csakis a csodálatos természetről szól! Egy olyan világot mutatunk meg utasainknak, amiből már csak egyre kevesebb létezik, és sajnos, hamarosan el is tűnik a Földről. Ez az érintetlen természet világa. A világ egyik legszebb természetvédelmi területe, ahol még érintetlen az ősi természet burjánzó növényvilága és nyüzsgő állatsereglete mai barangolásunk célja és helye.

A Chitwan Nemzeti Park. A Chitwan Nemzeti Park Nepál sík vidéki részének a Himalája lábainál elterülő peremén fekszik. A parkot északon a Rapti és a Narayani folyó, keleten a Parsa Wildlife Reserve, délen pedig India határai. A park területéhez tartozik még a Sivalik hegység egy része is. Ezen kívül három nagy Narayani, Rapti és Reu folyó és ártereik; számos tó és mocsár, hatalmas sűrű erdők és füves szavannák, megművelt földek és vad természet elegye alkotják a park egyedülálló bioszféráját.  A Chitwan Nemzeti Park a világörökség részét képezi.

A park egész területe egy gazdag és komolyan védett szubtrópusi élőhely. A parkban összesen 68 emlősfajt, 544 madárfajt, 6 kígyófélét és 126 halfajt találhatunk itt. A park különösen híres az egyszarvú orrszarvú, a bengáli királytigris és a gharial krokodil állományáról. Nepál első védett területe, több mint három évtizedes múltra tekint vissza, de területe már évszázadok óta az indiai és nepáli uralkodók, királyi családok és a brit 

gyarmatosítók kedvenc vadász és szórakoztató központja volt.  játékterület volt a királyi családok, a Rana uralkodók és vendégeik számára. A mark szívét képező Tikauli erdőt a Rapti folyótól a Mahabharat hegyaljáig terjedő, 175 km2 területen elterülő területet 1959-ben Mahendra Szarvas Parknak, a Rapti folyótól délre fekvő területet orrszarvú menedékké nyilvánították. Ezen a területen alapították meg 1973-ban a Royal Chitwan Nemzeti Parkot, amelynek területe 932 km2. A 2006-os politikai változások után a park nevét Chitwan Nemzeti Parkra változtatták. Kiemelkedő univerzális értékű egyedülálló biológiai erőforrásainak elismeréseként az UNESCO 1984-ben a parkot a Világörökség részévé nyilvánította. 

Ezen a nagyon-nagyon különleges helyen töltünk el egy egész napot. Nagyon kevés idő ez azok számára, akik szeretik a természetet. Sok utasunk dönt úgy, hogy visszatér is, de akkor már hosszabb időre. 

Hajnali dzsungel szafari a Chitwan Nemzeti Parkban. Kevés szebb dolog van a világon, mint a hajnalban ébredező dzsungel világa. Ennek a látványát elszalasztani nem más, mint kihagyni egy életre szóló élményt! Éppen ezért: ma korán ébredünk és hajnalban indulunk. Terepjáróval megyünk a dzsungeltúra indulóhelyére, a dzsungelig. Hideg, nyitott kocsival, rázós úton. Ez azonban nem rossz, mert legalább felébredünk és fel is tudunk készülni a ránk váró élményekre. 

A dzsungel szélén felmászunk egy kedves, hatalmas és teljesen közönyös elefántra és indul a túra. És máris kezdődik a csoda! A természet hangjai, a majmok zsivaja és az állatok sokasága. Látni, érezni kezdjük ezt a soha el nem felejthető élményt. A ráadás a hajnali misztikus pára és köd, ami körül veszi a fákat és a kora reggel imbolygás egy elefánt hátán, az arcunkat érintő nedves, pókhálós ágak, a szinte tapintható, sűrű őserdei levegő és számtalan ismeretlen illat és fénypászmák az ágak között. Hamarosan érezni is kezdjük a dzsungel egyre erősödő lélegzését, amint életre kel, ahogy az állatok egymással beszélgetnek. Nincs más dolgunk: csak gyönyörködünk a természetben, a titokzatos hangokban, miközben az elefánt megáll pisilni. Átkelünk egy folyón is és látunk néhány, még megmaradt egyszarvú orrszarvút.   Tigris is van, de megjelenését azért nem tudjuk garantálni! Az útvégén, megsimogatjuk a szépséges elefántot és pár banánnal kedveskedünk neki. Tulajdonképpen csak ennyi a hajnali program. Visszazötykölődünk a szállodába és megreggelizünk.

A Hattisar, az elefánt nevelő és oktató központ. A földön élő állatok közül valószínűleg az elefánt a legkecsesebb lény. Ő velük ismerkedünk meg közelebbről ma délelőtt. A hattisarban tett látogatásunk során megláthatjuk, hogyan készülnek fel az elefántok a munkájukra, megismerhetjük mindennapi életüket, szokásaikat. 

A Saurahában található elefánttenyésztő központot a régió veszélyeztetett elefántjainak védelmére hozták létre. 

Az ázsiai elefántok az állatvilágban egyedülállóan okos faj. Háziasított lények, és hajszálpontosan követik emberfőnökük, a mahout utasításait. Az elefántok a szerencse szimbólumai is, és csodálatos lehetőség együtt lenni ezzel a hatalmas élőlénnyel természetes élőhelyén. 

Jelenleg még több száz elefánt él szabadon Nepál földjén, főleg az erdős régiókban. A háziasított és magántulajdonban lévő egyedek többsége a Chitwan Nemzeti Parkban és környékén található, és főként turisztikai célokra használják őket. A kormányzati elefántokat elsősorban a másként megközelíthetetlen helyeken, járőrözésre és kutatási célokra használják, míg a “magánelefántokat” többnyire erdei kirándulásokra és a turisták szórakoztatására használják a parkokban és rezervátumokban. 

Nem egyszerű dolog egy elefánt gazdájának lenni még ma sem! Az elefántok naponta körülbelül 250 kilogramm friss növényi ételt esznek, és körülbelül 200 liter kristálytiszta vizet isznak. Az elefántnak pedig folyamatosan enni és inni kell. I imád úszni, és minden nap fürdetni is kell. Igazi társas lény, imád barátkozni és játszani is. Pontosan úgy lefoglalja magának gazdája egész napját, mint egy jó kutya. 

Délutáni kalandozás szabadon. Ez a délután teljesen szabad. Nem látjuk értelmét egy közös, csoportos programnak, mert rengeteg olyan program, elfoglaltság van itt Chitwanban, amit mindenki a saját érdeklődése szerint választhat. Hosszabb-rövidebb gyalogos dzungel túrák, autós szafarik, csónakkirándulások, látogatások a szétszórt kis falvakba, madár és szarvas lesek, horgász kirándulások, természet és törzsi fotós programok és még sok minden más. 

Sauraha felejthetetlen naplementéi. Akárhol és akármerre is barangoltunk délután, naplementére és vacsorára vissza kell térnünk szállodánkba a Rapti folyó partjára. Nem csak egy jó vacsorára, hanem Földünk egyik legszebb naplementéjének megszemlélése is! A folyóparti táj és erdő, a dzsungel kipárolgása miatt keletkező és a táj felett lebegő pára, a délutánra már mindig könnyű felhőkkel tarkított égbolt és a láthatár felé ereszkedő trópusi nap egyre gyengülő fénye. Csak ennyi az, ami miatt érdemes kiülni a folyópartra egy kellemes koktéllal a kezünkben.

 

7.     nap: Chitwan – Pokhara - A Devi’s vízesés és a Világbéke Sztupája (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Pokhara)

A Himalája középső csodálatos régiójában, a Katmandu völgyben, majd Nepál szubtrópusi síkvidékén a Teraiban töltött idő után elindulunk az ország nyugati része felé.  Legfontosabb feladatunk az lesz, hogy ezen áthaladva megérkezzünk Pokharába, a Himalája kapujába. Kora délutánra oda is érünk. Délután lesz még időnk megtekinteni a Pokhara völgy egyik természeti csodáját a földalatti vízesést is. Naplemente táján a Világbéke Pagodájának dombján fejezzük be a programot.Az Annapurna átjáró: Délelőtti programunk ismét egy kis szolid 5-6 órás autózás hegyen völgyön keresztül egészen a Himalája legmagasabb vonulatának lábáig. Valahonnan 500 méter magaságból indulunk és 1400 méter magasságba érkezünk. Átvágunk több és sokezer méteres hegyvonulaton is és leereszkedünk alig ezer méter magasan fekvő völgyekbe is. Ez az útvonal a Pokhara völgyébe vezető átjáró. Annapurna átjárónak is hívják, mert ennek a hegyvonulatnak a lábához szinte nem is lehet más úton eljutni. És igazából Pokharába, mai utazásunk végállomásához sem. 

Pokhara, a Himalája kapuja. A délelőtti autózás után megérkezve letelepszünk szállodánkban és el is töltünk itt 3 napot. Pokhara mindenki számára tartogat valami különlegeset: függetlenül attól, hogy a tóparti kikapcsolódás a cél, vagy valami kalandosabb dolog – ezekről a lehetőségekről később írunk is és ajánljuk is kipróbálásukat - itt megtalálja. A város egy nagyon változatos hegyvidék szívében, egy völgy közepén fekszik.

Sok hegymászót és magashegyi túrázót láthatunk a városban, és a világ tíz legmagasabb, 8000 méternél magasabb hegye közül három is a város 50 kilométeres körzetén belül található. A Dhaulagiri, az Annapurna és a Manaslu határolják északról a völgyet. A természeti szépségek sora azonban itt nem ér véget. A völgyben gyönyörű tóvidék is van és ennek legszebb tava, a Phewa is közkedvelt kirándulóhely.

 Nem véletlen, hogy több napot is eltöltünk a Pokhara völgyben. Ezen az első napon egy különleges szépségű szent vízesést és a város egyik jelképét, a Világbéke Sztupáját látogatjuk meg. 

A Devi’s (Davis) vízesés egy rendkívül különleges és látványos természeti csoda! A Phewa tóból eredő Pardi Khola patak alázúduló vize 500 méter hosszú földalatti alagutat vájt magának az alsó medence sziklaágyában, és ott el is tűnik. Ez a természeti jelenség adja nepáli nevét a Patale Chango-t. Ez "földalatti vízesést" jelent. A vízesés katlanát körülvevő függőleges sziklafalakat sűrű növényzet borítja és a helyet egy érintetlen őserdő veszi körül. Szépsége és fenségességé miatt meglátogatása egyszerűen kötelező! Mi meg is tesszük!

A Világbéke sztupája. Shanti Sztupa néven is ismert, és egy buddhista pagoda stílusú emlékmű, amely egy város melletti hegy tetején található, csodálatos kilátással a Phewa-tóra és a hegyekre. A csodálatos panoráma mellett felejthetetlenek az innen látható napfelkelték és naplementék is. A szanszkrit szó “shanti” békét jelent, és amint ez a nevében is szerepel, ez a pagoda a világbékét ajánlja és hirdeti. Ez Nepálban a második shanti sztúpa a Lumbiniben található után. Ez a sztúpa, amely ma Pokhara egyik híres turisztikai látványossága, felszentelésétől, 1947-től kezdve folyamatosan az érdeklődés központjában áll és turisták és zarándokok millióit fogadta.


 8.     nap: Pokhara - A Himalája hajnala, kolostorok és a Phewa tó (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Pokhara)

Mai programunk Pokhara spirituális életét és legkellemesebb üdülő körzetét, a Phewa tavat mutatja be. Ezt egészítjük ki a világ legcsodálatosabb himalájai napfelkeltéjével és Pokhara éjszakai életének felfedezésével.

A Sarangkot és a Himalája hajnala. Ma nem hajnalban kelünk, hanem jóval előtte, hogy láthassuk a hajnalt! Nem is akármilyet, hanem a Himalája napfelkeltéjét, ami a Világ Tetejének leglenyűgözőbb és egyben leggyönyörűbb látványosságainak egyike. Azért, hogy láthassuk, még hajnal előtt fel kell érnünk Sarangkot csúcsára, mert onnan a legszebb a látvány. A felkelő nap fénye először csak a hegyek csúcsát világítja meg, aztán a fénysáv határa lassan lejjebb kúszik a hegyoldalakon és a sötétségből előbukkan az Annapurna három csúcsa és társai, a Föld legmagasabb és legfenségesebb hegycsúcsai.

Pokhara kolostorai. A hajnali hegyes program után visszatérünk a szállodába és megreggelizünk. Ezután délelőtti kolostorjáró programunk következik. Pokhara városa, a környező völgyek és hegycsúcsok sok buddhista kolostornak adnak helyet. Ezek legtöbbje, talán a közeli hatás és az évezredes hatalmi rivalizálások miatt is, tibeti mintájú lámakolostor. Lakóinak jó része is tibeti származású. A lámaizmus kolostorai nagyon elvarázsolt, csodálatos szépségű, gazdagon díszített épületekből álló létesítmények. Ezek közül két híres helyet a Pema Ts’al Sakya-t és a Jangjhub Choeling-et látogatjuk meg. Mire végzünk, már dél lesz, ezért megebédelünk és azután megkezdjük délutáni programunkat.

A Phewa tó és a Barahi templomsziget. Ebéd utáni fő elfoglaltságunk egy kellemes csónakázás lesz a Phewa tavon. Az örökké nyugodt víz felszínét csak kis fodrozódások szokták megzavarni, ezért a tó felszínén visszatükröződő hegyek látványát ritkán zavarja is meg valami. Ez Pokhara egyik legkedveltebb üdülő-pihenő körzete. Már ez is elég lenne egy nagyon kellemes délutánhoz, de mi azért ráteszünk még egy evezőlapáttal. Minden jobb ázsiai városban van egy tő és mindegyik közepén legalább egy kis sziget. Ezeken a szigeteken ősi szentélyek állnak és még ma is szorgalmasan üzemelnek. Egy ilyet látogatunk meg ma délután. A Tal Barahi templom, más néven Varahi Templom egy kétszintes pagoda templom. Varahi istennőnek szentelték, aki Durga istennő egyik inkarnációja. (Elég bonyolult családi viszonyok vannak a Hindu Panteonban…)  Hindu és buddhista követők egyaránt ellátogatnak ide istentiszteletekre, vagy csak egy kis üldögélésre, pihenésre.

A Lakeside esti titkai. Minden, magára valamit is adó ázsiai városnak megvan a maga különleges szórakoztató negyede. Pokharának ez a Lakeside. Itt minden megtalálható, ami az esti kikapcsolódáshoz csak elképzelhető lehet. Tóparti sétány, vidámpark, az elmélkedően elbambulós kis tóparti kávézók, a legalább száz féle fogást kínáló helyi éttermek, a sokkolóan dübörgő szórakozást kínáló diszkók, egyéb titokzatos kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket kínáló helyek. Nem kell kapkodni, a következő szabadnap estéjén is nyugodtan vissza lehet térni ide. A választékban mindenki megtalálhatja a magának valót. Ide indulunk egy kis esti felfedezésre a napi program után.

 

9.     nap: Pokharai szabad program (Étkezés: reggeli – szállás: Pokhara)

Utunk 12. napján ideje egy kis szabadságot is adni utasainknak. Egy tucat nap sűrű és izgalmas programja után már mindenki fáradt egy kicsit és szeretné kiélni a „ma azt csinálok, amit akarok. Ha akarom, akkor éppen semmit...” érzésének boldogságát. Ráadásul itt Pokharában annyi féle program van, hogy nem is tudnák igazából egy olyat betenni programunknak, ami mindenkinek megfelel. Inkább hajrá! Mindenki válasszon magának megfelelőt. Mi rendelkezésre állunk és biztos, hogy tudunk ajánlani mindenkinek valami megfelelőt.

A Himalája röptében. Mire idáig elérünk, mindenki rá fog döbbenni arra, hogy Pokhara völgyében nem fog valami Hortobágyhoz hasonlót találni. Erre a tényre épült rá egy nagyon különleges itteni szolgáltatás, az utazók reggeli röptetése. Fogják a kedves utast és útnak indulnak vele a völgy felett, az Annapurna csodálatos bércei felé. Ha szerencséje van, akkor azok között is… Többféle, árban és élményben is különböző repülési módot is lehet választani. A legautentikusabb a tandem sárkányrepülés. 

Igazi szabadságélményt is ad a csodálatos táj felett. Repülünk, mint a madár! A mások variációt e kevésbé bátor, de fotós vendégeinknek szoktuk ajánlani. Ez az ultrakönnyű gép, igazából két személyes, motoros sárkány. A tapasztalt pilóta a lehető legszebb helyekre, az évszaknak, időjárási viszonyoknak és a fényviszonyoknak legjobban megfelelő égi pontokra viszi a fotóst. A harmadik lehetőség egy sétarepülés a Himalája hegyeiben és völgyeiben. Ez sem rossz, de az első két lehetőséghez képest nagyon könnyed. Nem igazán pörgeti az adrenalint sem. Egyszerűen csak gyönyörű.

A Pokhara völgyének ösvényein. Pokhara nem csak Nepál második legnagyobb városa, de első számú kiránduló és hegyi üdülőhelye is. Ennek alapvető oka páratlan természeti adottságaiban rejlik. Így mi is csak ajánlani tudjuk a város környékére és a völgy távolabbi részeibe induló kirándulásokat. Vannak félnapos és egész napos kiránduló programok is. Vannak könnyed sétaprogramok is, de komolyabb természetjáró ismereteket és jó kondíciót is megkövetelő hegyi túrák is. 

Pokhara völgyének falvai. Szinte mindegyik kirándulás eljut legalább egy, valamelyik környező völgyben fekvő faluba. is. Ezek jó része tibeti származású bevándorolt törzsek által lakott vagy már évszázadok óta, vagy a Kínai Nagy Testvér szeretete elől menekülők alapították. Ezek a jól összeállított programok szinte mindent „tudnak”. Hegyek és völgyek, erdők, vad mezők és megművelt földek; folyók, patakok és hegyi tavak; hegyi emberek és ősi kultúra; és még sok minden más elérhető általuk. És az egész fölött ott magasodik a Himalája feledhetetlen vonulata. 

Pokhara tópart és a bevásárló utcák. Egy 1400 méteren fekvő és legalább 1400 éves, a Himalája szívében megbújó város, amihez az utcákon pezsgő mindennapi élet is bőségesen hozzáteszi a maga kihívásait és szépségeit. Ez Pokhara. 

Ezért azt szoktuk javasolni vendégeinknek, bátran vágjanak bele egy legalább fél napos szabad barangolásba a város ősi vagy éppen csak régi negyedeiben. 

Az élmény garantáltan felejthetetlen lesz. Ehhez azonban nagyon jól jön a helyi ismeret! Csoportvezetőnk szívesen segít összeállítani a barangolás útvonalát, kinek-kinek az érdeklődési köre szerint.

 

10.  nap: Repülés Katmanduba, Pharping megszentelt vidéke (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Katmandu)

Mai napi programunk egészen különleges. Minden perce valahogy a természet szépségéről szól. Először visszarepülünk Katmanduba a Himalája bérceit szinte súroló gépünkkel, majd délután meglátogatunk egy igen különleges helyet Pharping templom és barlangvidékét. Itt a buddhista és a hindu templomok, szentélyek és zarándokhelyek sokasága vár bennünket. Este pedíg imét Katmandu éjszakai nyüzsgésébe merülhetünk el. 

Pokhara – Katmandu a Himalája a levegőből. Ezt az utat megtehetnénk autóval is és nagyon szép lenne, viszont eltöltenénk vele majdnem egy egész napot. De, inkább repülünk húsz-harminc percet a Himalája csúcsai közt. Lenyűgöző és felejthetetlen látvány a gép ablakain túl, a gép közelében elsuhanó hegyi világ. Kevesen mondhatják el a magyar utasok közül azt, hogy repültek a Himalája hegyei-völgye közt és pár száz méterről megfigyelhették a Világ Tetejének sziklafalait és hóval fedett völgyeinek lejtőit. Ráadásul nyertek is majdnem egy napot más csodák felfedezésére is.

Pharping. Ez a délutáni kiegészítő csoda utunk egyik izgalmas állomása, egy igazi kis titkos történelmi ékszerdoboz. Ez a csinos himalájai városka fontos kereskedelmi állomás volt az ősi, India és Tibet közti országút mentén. A mai utazók számára az a lenyűgöző, hogy a városnak sikerült megőriznie 18. századi városképét, mintha csak egy időkapszulába zárták volna az egész környéket. A városka központi főutca tengelye mentén épült, amelynek mentén bájos kis hagyományos házak, széles járdák és domboldalakra felfutó kertek sorakoznak. A hagyományos építészet, a templomok, a szentélyek és a csinos kis kávézók, a város és környékének buddhista szent helyei és hindu templomai, a hegyoldalakba mélyülő megszentelt barlangok rengeteg érdekességet kínálnak erre a délutánra. 

 

11.  nap: Repülés Lhászába – országút a világ tetején, akklimatizációs barangolás (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Lhásza)

Mai legfontosabb feladatunk: eljutni Tibet fővárosába, Lhászába. Reggeli után repülőre szállunk és átrepülünk a Himalája 8000 méteres csúcsai felet és leszállunk Lhásza tenyérnyi és hegycsúcsokkal körített hegyi repülőterén. De, ez még nem minden. el is kell jutnunk a 70 km-re fekvő városba is, a Himalája legmagasabban fekvő, hegyi országútján. Megérkezésünk után „kötelező” pihenés következik, mert magashegyi és a nagyon magas hegyi régió határára, több mint 3600 méter magasságba érkezünk. Rengeteg látnivaló vesz majd körbe minket, levegő viszont annál kevesebb.  

Irány Tibet! A Katmandu – Lhásza égi ösvény. A Himalája ismét a levegőből. Ezt az utat megtehetnénk autóval is és nagyon szép és izgalmas lenne, viszont eltöltenénk vele majdnem két egész napot. Mi inkább repülünk vagy másfél órát a Himalája csúcsai felett. Lenyűgöző és felejthetetlen látvány a gép ablakain túl, a gép alatt elsuhanó hegyi világ. Kevesen mondhatják el a magyar utasok közül azt, hogy átrepültek a Himalája legmagasabb csúcsai felett. 

A Yarlung Zanpo és a Lhasa folyók völgyei. Lhásza reptere jó pár hegynyire és völgynyire fekszik a várostól. Több mint 1 órás félelmetes szépségű út vezet Tibet fővárosába. Először átketünk a Yarlung Zampo folyó széles völgyén. Ez a folyó útja során egyre hatalmasabbá, a világ ötödik legnagyobb vízhozamú folyójává válik és Indiába érve nevet is vált. Ő lesz a Brahmaputra, az indiai szubkontinens egyik legszentebb folyója. Utunk során a Lhasa folyó völgyében, a hegyoldalakba vágott úton jutunk el Lhászába. A világ legmagasabban fekvő és bizonyára az egyik leglélegzetelállítóbb országútja olyan, amit nem lehet nem csodálni; és szépsége is nehezen foglalható szavakba. Jó pár helyen megállunk fényképezni és út közben megtekintjük Nyetang település sziklafalba faragott óriás Buddha ábrázolását is.

Lhásza városa és a történelem. Régen volt már, pontosabban 637-ben, hogy a Tibeti Birodalom székhelyét Lhászába helyezték és felépítették a még ma is álló Potala elődjét és a Vörös dombon. Az utóbbi 1400 során folyamatosan épülő és terjeszkedő főváros mára már sűrűn beborítja a szűk völgy minden négyzetméterét és a környező hegyek alját is. A hosszú történelem miatt rengeteg és sehol máshol ilyen gazdaságban nem található építészeti és kulturális emlékegyüttes sok hetes barangolást tenne lehetővé. Nekünk azonban csak két napunk lesz most itt. Ennek a rövid időnek minden percét valami nagyon izgalmas látnivalóval fogjuk kitölteni. Kivéve azonban az érkezés délutánját!

Hoztál magaddal levegőt? A mai délutánt és estét (erősen) javasoljuk szállodai pihenéssel vagy lassú és nyugodt óvárosi sétával kitölteni! Muszáj akklimatizálódni legalább egy délutánt és estét, mert a magashegyi régió tetején, több mint 3600 méteren, azaz kb. 11.000láb magasan vagyunk! Itt a levegő már jóval ritkább, mint a megszokott pár száz méteres tengerszint feletti magasságban. Budapesthez mérve a légsűrűség és ezzel a belélegezhető oxigén mennyisége csak körülbelül 66%. Nagyon könnyen ránk törhet a hegyi betegség valamelyik kevésbé kellemes vagy éppen durván kellemetlen tünete. Másnap reggelre már beáll a szervezet a ritkább levegőre és minden mehet tovább. Inkább pihenjünk ma egyet, mint tönkre tegyük magunk számára a következő két nap remek programjait.

  

12.  nap: Lhásza – A Potala, a Sera kolostor, és a Norbulingka palotaegyüttes (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Lhásza)

Sajnos, csak két teljes napunk van Lhásza csodáinak felfedezésére. Igyekszünk azért valami átfogó képet is nyújtani. Mai napunk ezért a több mint kétezer évet túlélt és ma éppen a kínai nagytestvér keblén vergődő tibeti állam legszebb emlékeiről szó. A mindenkori államfő téli és nyári palotája és az országot irányító vallási és polgári adminisztráció legnagyobb kolostora és egyeteme a cél. Este mindezt megnézzük ismét a gyönyörűen kivilágított város sétáló utcáin barangolva.     

A Potala, Tibet történelmének 1400 éves központja.  A Potala palota, a mindenkori tibeti uralkodók téli palotája a 7. század óta, a tibeti buddhizmusra épülő államot és annak központi szerepét játszó buddhizmust. A korábbi önálló tibeti állam első császárai, majd királyai uralmát követően az ország vezetését a 17. században átvevő vallási igazgatás fejének, a Dalai Lámának székhelye lett. 

A hatalmas falak, kapuk és tornyok, amelyeket döngölt földből és kőből építettek, a Fehér és Vörös Paloták, valamint a Potala-palota kiegészítő épületei a Vörös hegyről emelkednek Lhasa-völgy központjában 3700 méter magasságban. A Fehér Palotában található a fő díszterem, a Dalai Láma trónjával, magánrezidenciáival és fogadó termével a legfelső szinten, 170 méter magasságban vannak. A palota 698 falfestményt, 

csaknem 10 000 festett tekercset, számos szobrot, szőnyeget, előtetőt, függönyt, porcelánt, jade faragványt, arany és ezüst dísztárgyakat, szútrák és fontos történelmi dokumentumok nagy gyűjteményét őrzi. 

Sera, a Futórózsa kolostora. Zarándokhely, monostor, kolostor és hittudományi főiskola. A tibeti lélek 500 éves szellemi fáklyája. Mai következő látogatásunk kivezet a város központjából és fel is kapaszkodunk még egy kicsit magasabbra, kb. 4100 méter magasra az amúgy sem alacsonyan fekvő folyóvölgy fölé. Innen szédületes kilátás nyílik a völgyre és a városra. Talán ez volt az egyik oka annak, hogy már vagy ezer éve laknak errefelé remeték és nem csak kósza barlangok, de egy komplett „remeteség is található a hegytető közelében. Ide építették 1419-ben a Sera kolostor első épületeit. A Sera, egyik legendája szerint a Futórózsa kolostora hamar többé vált, mint egy egyszerű kolostor. Megnyitása után hamarosan megnyílt benne egy hittudományi főiskola rendszer, ami a mai napig „üzemel”.   A Sera kolostort egy központi út osztja ketté. A keleti részen található a Nagy Gyűlési Csarnok és a szerzetesek lakások, a nyugati részen pedig a jól ismert három főiskola: a Sera Je Dratsang, a Sera Me Dratsang; és a Ngakpa Dratsang, amiket szerzetesi egyetemekként alapítottak, és amelyek a 8-70 éves kor közötti szerzetesek képzését látják el. A kolostor mozgalmas napi élete, a rengeteg színes épület és a falakon festett vagy éppen ott függő művészi kézműves alkotások, a gyönyörű belső terek igazán izgalmas és kellemes látogatást sejtetnek.

Norbulingka, a Drágakő kert - a Dalai Láma nyári palotája. Hosszú ideig a Norbulingka mai területe csak egy elhagyatott füves-fás terület volt, amit a környékbeliek sétára és kisebb állatok vadászatára használtak. Szépsége azonban megragadta a 7. Dalai Láma figyelmét és végül 1755-ben parkká alakíttatta a területet és egy nyári pihenő palotát is építtetett ott. Nyári palotaként használva, politikai fogadásokat és tárgyalásokat is intézett az új palotában, vendégekkel találkozott és szertartásokat szervezett itt. Amikor a 8. dalai láma átvette az irányítást, Norbulingka már a paloták és kertek színes együttese volt. A későbbi dalai lámák is szívesen töltötték itt a nyári idejüket. Fokozatosan ez a hely lett Dalai Lámák nyári palotája. Az egymást követő dalai lámák további bővítéseivel Norbulingka több fallal körülvett palotából, szentélyekből, pavilonokból, villákból, és egyéb különféle épületegyüttessé formálódott, aminek elemei egy hatalmas park területén szóródtak szét.  A Norbulingka minden palotája három szakaszból áll: az erdős hátsó kert, a palota épületei és a palota előtti terület. A tipikus tibeti stílusú épületek, és a sok ezer éves tájépítészeti és kertészeti technikák kombinációja igazi “drágakő kertet” hozott létre a park területén. Ma már nyilvános park és múzeum, amelynek szépsége szinte páratlan a Himalája vidékén. Ide látogatunk el, sajnos csak néhány órára.

Az Istenek Helyének éjszakai fényei. Lhasa tibeti nevén az a Hely ahol az Istenek lakoznak, már nappali fényben is varázslatosan gyönyörű helynek bizonyul. De a java csak akkor következik, amikor leszáll az este és kigyúlnak a város esti fényei! Az ég hátterén szinte lebegő fényárban úszó Potala, a palota park lágy fényben úszó fái, bokrai, virágai és ösvényei, a folyóparti sétány szikrázó fénysorai, a Palota teret és a Joghang kolostort összekötő Yutuo sétáló utca át és a Jokhang kolostort összekötő sétálóutca és virágágyásokkal övezett sétaútja mentén álló három nagy bevásárló központ, és a Beijing Road mentén egymás mellett sorakozó bárok színes fényei (sorolhatnánk még…),

Egészen biztosan felejthetetlen estét és a fárasztó nap eseményeinek kellemes kipihenési lehetőségét ígérik. Egy biztos! Utazónk még sohasem maradt a szállodában az esti barangolás helyett…

 

13.  nap: Lhásza – Drepung kolostor, Jokhang Templom és a Barkhor  (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Lhásza)

Mai programunk első pontja Lhásza városától kicsit távolabb visz bennünket és nem más, mint Tibet legnagyobb kolostor és hittudományi egyetem komplexuma. Innen térünk vissza a város történelmi közepére a Jokhang kolostor meglátogatására. Ezután bár csak egy délutáni hosszú séta következik a Barkhor „utca” titkainak felfedezésére. Mivel ez az utolsó napunk Lhászában, az estét egy kellemes street-food és ajándék vadászattal töltjük Lhásza híres éjszakai piacainak egyikén.  

Drepung kolostor: A Drepung kolostort 1416-ban alapították. A tibeti Drepung szó a „jólétet” jelenti. Névként Drepung már a megalakulása után megkezdte „jólétét”. Két év után a kolostornak már több mint 2000 szerzetese volt, és fénykorát akkor érte el, amikor körülbelül 10 000 szerzetes tanult és élt itt. A Drepung kolostor gyorsan kiterjesztette szellemi befolyását, és a tibeti régiók egyik legszentebb kolostorává vált. A Drepung kolostort a buddhizmus tanulmányozásának elősegítésére szentelték. Mind az ezoterikus, mind az exoterikus buddhizmust tanítják itt. A kolostorban négy akadémia is van. Az exoterikus buddhizmusnak három akadémiája is van itt, amelyek Tsongkhapa három tanítványának különböző utasításait tanulmányozzák. Csak egy akadémia tanulmányozza az ezoterikus buddhizmust. A kolostor és buddhista főiskola története során sok fontos és híres tibeti vezető tanult itt, különösen a dalai lámák. Ezért aztán a Drepung kolostort a „Dalai Lámák anyakolostorként” is tisztelik. Az 5. dalai láma Potala palotába való költözése előtt a Drepung kolostor volt Nepál politikai és mind buddhista vallási központja. 

 Jokhang-templom: A Jokhang Tibet legrégebbi buddhista temploma és kolostora. Legrégebbi részeit Songtsen Gampo, az egységes Tibet első királya emeltette 652-ben, házasságkötése alkalmából, a két menyasszonya a nepáli Bhrikuti és a kínai Wencheng hercegnők által hozott szent nászajándékok tárolására és tiszteletére.  A templom hamarosan Tibet legszentebb szentélyévé vált, és Jowo Rinpoche néven ismert kép az ország legjobban tisztelt bálványa még ma is. A következő kilenc évszázadban a templom folyamatosan bővült; utolsó felújítását 1610-ben hajtotta végre az ötödik dalai láma. Lhászai látogatásunknak ez a helyszíne egészen különleges. Először a templom főbejárata előtti hatalmas szertartási térre, a Barkhor térre érkezünk. Innen lépünk be a templomegyüttes főkapuján keresztül a belső térbe. A csodálatos faragásokkal díszített épületek a kápolnák és szentélybelsők meglátogatása több napot is igényelhet. Nekünk azonban ennyi időnk sajnos nincs. Meglátogatjuk a legszebb és legszentebb helyeket, közben idegenvezetőnk sok érdekes legendát mesél Tibet és a Jokhang szorosan egymásba fűződő történetéről.

Barkhor utca: A Barkhor nem is igazából utca, hanem buddhista zarándokhely, egy hatalmas szertartási térrel a közepén és egy remek bevásárló utca is egyben. A több mint 1000 éves múltra visszatekintő Barkhor veszi körbe Jokhang templomot. Rendkívül fontos hely ez a Lhászába érkező zarándokok számára. Itt ér véget a zarándok út, a Jokhang kolostornál. A szent helyre történő belépés előtt, a hívek az óramutató járásával megegyező irányban körnejárják a szent helyet. Ezt a vallási szertartást hívják tibeti nyelven Barkhornak. Tiszteletadás ez Buddha, a Tan és a Közösség iránt, de van még egy fontos tartalma is. Ezt a szertartásrendet követi minden hívő, minden szentélyben, ahol a főszentélyt járják így körül, az ima vagy felajánlás megkezdése előtt. Itt azonban erre, a napi több ezer érkező miatt nincs hely a templom épületében. Marad tehát a teljes megszentelt terület körbejárása. Nem csoda hát, hogy ezer év alatt egy igazi körút jött létre, széles úttal, az utat körülvevő házsorokkal, üzletekkel. Ezt a sétát tesszük meg mi is, vásárolgatva, a világ minden tájáról érkező zarándokokat és néha furcsa viselkedésüket és szokásaikat figyelve. Késő délutánra aztán megváltozik az utcakép. Az üzletekből előkerülnek a székek aszalok és az egész Barkhor egy színes éjszakai piaccá változik.

 Az éjszakai piacok világa. Barkhor és Tianhai éjszakai piacai. 
Tibeti utunk utolsó és utunk 13. estéje ez, ezért ide már nem teszünk komoly esti programot. Legyen ez a lazulás, az élmények megbeszélésének szabad estéje! Két érdekes lehetőséget is javaslunk ezért: Lhásza éjszakai piacait!
 
Barkhor piac: Ahogy már írtuk is, késő délután, éppen amikor mi is ott vagyunk, Barkhor jellege megváltozik és átmegy egy fantasztikus éjszakai piacba. Itt is minden kapható, ami egy éjszakai piacon megtalálható, de az igazi durranás a street-food és Kína minden részéről ideszármazott ételek, édességek hatalmas választéka.  
 
Tianhai piac: Lhasa nyugati külvárosában található Tianhai éjszakai piac a leghíresebb, egyben a legnagyobb és legforgalmasabb éjszakai vásár Lhászában. A látogatókat elbűvöli az utcát szegélyező kis boltokban, a kézikocsikon és minden lehető helyen felhalmozott harapnivalók, grillezett mindenfélék, gyümölcsök, divatáruk, kézműves termékek, mobilok, mindennapi használati cikkek és háztartási gépek hatalmas választéka és embertelen mennyisége. Az áruk ezen a piacon sokkal olcsóbbak, mint a Barkhor utcában, ezért is javasoljuk ezt a bevásárlós látogatást. Az ételárusítás délutántól másnap reggel 5: 00-ig tart, míg más üzletek és standok körülbelül este 10 és 12 óra között zárnak. Ez nem is baj, mert másnap késő délelőtt repülünk Katmanduba és a gép nem fogja megvárni piac csodái közt esetleg elvesző utazót.
 
 
14.  nap: Ismét Katmandu. Az Alvó Vishnu Temploma, Thamel búcsúéjszakája (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Katmandu)

Körutunk utolsó, vezetett programokat tartalmazó napján egy csodálatos természeti szépséget és egy igazi kulturális mélyütést tartogatunk utasainknak. A felhők felett mindig süt a nap. Ezért aztán a Himalája felett elrepülni Földünk egyik legszebb látványossága. Katmanduba érkezésünk után egy nagyon különleges és mitikus helyet mutatunk meg, az Alvó Vishnu Templomát.  Ez után nem lesz más dolgunk, csak visszatérni Katmanduba, vacsorázni egyet, és bulizni egy jó nagyot Thamel éjszakájában.

Lhásza – Katmandu, a Himalája ismét a levegőből. Ezt az utat megtehetnénk autóval is és nagyon szép és izgalmas lenne, viszont eltöltenénk vele majdnem két egész napot. Mi inkább repülünk vagy másfél órát a Himalája csúcsai felett. Lenyűgöző és felejthetetlen látvány a gép ablakain túl, a gép alatt elsuhanó hegyi világ. 

Hoppá! Ez a szöveg már volt! Igen, de ugyanazon az útvonalon repülünk vissza Nepálba, mint amelyiken Tibetet látogattuk meg. Kevesen mondhatják el a magyar utasok közül azt, hogy kétszer is átrepültek a világ teteje, a Himalája legmagasabb csúcsai felett! Ráadásul nyertek is majdnem egy napot Katmandu környéke lappangó csodáinak felfedezésére is.

Budhanilkantha, az Alvó Vishnu Temploma.  Katmandu városközpontjától jóval északra, a Himalája lábánál fekszik egy figyelemre méltó hindu templom. Ez mai délutáni programunk színhelye. A helyszín Vishnu (Narayan) előtt tiszteleg, akinek alvó képmása a többfejű kígyó Shesh ölelésében lebeg a boldogság tengerén. A hagyományok szerint, az egyetlen fekete bazalttömbből faragott, 5 méter hosszú szobrot Vishnugupta, a Katmandu-völgy korai királya, a 6. század során készíttette. A Vishnu imádatának szentelt templom szerepe az évszázadok során gyakran változott, és a Katmandu völgy lakói rendszeresen újra és újra felfedezték. Ma ez a templom fontos vallási központ zarándokok ezrei számára, akik minden évben ellátogatnak ide a Haribondhini Ekadashi idejére. 

Ezt a szent eseményt a Kartik hindu hónap 11. napján tartják, valamikor októberben vagy novemberben. Ez az ünnep a Chaturmas négy hónapos időszakának végét jelenti, amelynek során Vishnu vélhetően alszik. A hindu triász tagja, Shiva és Brahma mellett, Vishnu képviseli a jóságot és a megőrzést. Egyes hinduk úgy vélik, hogy Buddha Vishnu inkarnációja volt, és néhány buddhista Vishnut a buddhizmus védelmezőjeként tiszteli. A kapcsolattól függetlenül a Budhanilkantha névnek semmi köze nincs Buddhához. Talán kicsit zavaró, de Vishnunak több mint ezer különböző neve van, de a Budhanilkantha nem tartozik közéjük. Szanszkritul az „öreg kék torok” kifejezés (Budhanilkantha) valójában Lord Shiva egyik neve. A név eredete olyan legendákban rejlik, amelyek az istenek és démonok küzdelmeit írják le, amelyek során véletlenül mérget bocsátottak ki a lét óceánjából a világba és ennek semlegesítése Shiva közbenjárását igénylte. A világ megmentése érdekében Shiva megitta a mérget, majd a Gosainkund-tó vizével oltotta égő torkát. A méreg kék zúzódást hagyott a torkán, innen származik a Budhanilkantha név. A klasszikus nepáli és newari építészet elemeivel gazdagon díszített templom tavában lebegő Vishnut körülölelő vízről azt gondolják, hogy a Gosainkund-tóból származik, és a hívek úgy vélik, hogy Shiva tükörképe a szobor alsó részén található. 

Bocsi! Kicsit elengedtük magunkat ennél a leírásnál… De, ez szándékos volt! Utunk kulturális út is egyben, ami igyekszik bemutatni a kelet kulturális hagyományait is. Ígérjük, mire ide elérünk minden kedves utasunknak ismerős lesz már a történet és egy kicsit a Himalája lelke is.  

Búcsúéjszaka Katmandu szívében. Szállodánkba érve bejelentkezünk és egy kicsit elpihenünk. már csak egy közös programpontunk maradt: a búcsúvacsora. A szállodától csak egy kis ugrásnyira lévő és már jól megismert étterembe megyünk egy komoly vacsorára és egy könnyed kis beszélgetésre. Itt lesz még lehetőség arra, hogy a következő szabadnap programlehetőségeiről is beszéljünk, mert eddigre csoportvezetőnk már tudni fogja, hol, mikor és mi lesz a városban. Aztán a társaság szép lassan elkezd fogyni, mert (eddigi tapasztalataink szerint) mindenki elindul valamerre, felfedezni a Thamel kerületnek az éjszakai élet szívének lehetőségeit és az utolsó estén még beszerezni azt, amit eddig elfelejtett megvásárolni.

 

15.  nap: Katmandu szabadon (Étkezés: reggeli)

Ez körutunk utolsó napja. Teljesen szabad, mindenki saját magának szervezheti meg a napi programot, természetesen csoportvezetőnk segítsége is rendelkezésre áll. Miért is hagyunk egy ilyen „lyukat” a programban? 

A válasz egyszerű! Két hét nagyon kevés Nepálban, Különösen Katmandu és környéke az, ahol heteket is el lehet tölteni. Ezen az utolsó napon lesz alkalom kicsit pótolni az elmulasztott látogatásokból.

Akár három (délelőtt, délutáni és esti) egyéni programot is össze lehet állítani és visszatérni valamelyik különleges helyszín jobb megismerésére. Csoportvezetőnk is fog szervezni ilyeneket, az út során összegyűjtött kívánságok alapján. Lehet egy utolsó, kétségbeesetten vásárlós napot is szervezni.  Már az út első két thameli napján barangolva is rengeteg vásárlási lehetőséggel fogunk találkozni. Csoportvezetőnk azonban igyekszik majd mindenkit lebeszélni arról, hogy nagyobb adag ajándékot és egyebet szerezzen be és hurcolja azokat végig a nepáli út során. Ajándék vásárlásra ez az utolsó nap a legmegfelelőbb és Thamel üzletei a legmegfelelőbb helyek!

 A délelőtti szabad barangolás után, egy szállodánk közelében lévő étteremben találkozunk egy jó ebédre. Innen térünk vissza a szállodába, ahol lesz idő egy kis felfrissülésre, átöltözésre. Kijelentkezünk, majd átvisszük a csomagokat Katmandu-i irodánkba. Ez lesz az a hely, ahol este majd ismét találkozunk a reptéri transzfer előtt.

A délután és este ismét szabad, csak a meghirdetett esti reptéri transzfer időpontra (21:00) kell visszaérni az irodába. 

 

16.  nap: Kora hajnali indulás, délutáni érkezés Budapestre

A hajnali gépindulás után nincs már más dolgunk, mint megkezdeni az út nagyon sűrű két hetének kipihenését. Ezt a programpontot általában mindenkinek sikerül teljesítenie! Nagyon boldog, de jó alaposan elfáradt utazókkal szoktunk ilyenkor találkozni, akik szorgalmasan átalusszák a hazautat. Azonban…. Ez az út nem csak programjában különleges. Nem kötelező hazatérni a csoporttal együtt! Tapasztalataink szerint, sokan választanak (a helyszínen is lehet!) 4-8 napos tibeti vagy bhutáni kiegészítést is nepáli útjaink folyatására.

Nepáli idő szerint az éjszaka közepén, 2:10-kor indul a gép (QR645) Dohába. Az ottani transzfer után tovább indulunk Budapest felé. Gépünk 12:55-kor érkezik Budapestre (QR0199). Ha visszaérkezésünk napján még mindig lesznek érvényben covidos teszt előírások Magyarországon, akkor azoknak az utasainknak, akik előre jelezték ezt az igényt, érkezési PCR teszt regisztrációt is biztosítunk a repülőtéri teszteléshez.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Az ár tartalmazza:

- éjszakai szállások kétágyas elhelyezéssel, reggelivel. Az ár a szolgáltatásokat és a helyi adókat is tartalmazza. (egyágyas elhelyezés kérhető)

- a programterv szerinti ellátás

- privát, légkondicionált buszos szállítás a körút során

- belső repülőjegyek (max 20kg feladott poggyász és max. 7 kg kézipoggyász utasonként.)

- minden tevékenység és belépő díj a programterv szerint

- idegenvezető magyar nyelven a körút során

- a programterv szerinti étkezések (legalább félpanzió, naponta megjelölve, italfogyasztás nélkül)

- ásványvíz a buszos utazások során.

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illetékek. Külön kezelt megrendelés. „Saját repjegy is felhasználható.

- magyar idegenvezető esetleges repülőjegy költsége (csak abban az esetben, ha már nem tartózkodik a helyszínen és Budapestről/Bécsből viszi a csoportot). Ez a Ft-ban számolt költség a teljes csoport között kerül szétosztásra.

- Személyes költségek

- Étel és italfogyasztás a programtervben megadottakon felül

- Egyénileg megvásárolható kiegészítő programok és szolgáltatások

- Kötelező költség a helyi személyzetnek (8 USD/nap/fő).

- Szállodai kötelező vacsorák és kiegészítő költségek a fesztivál szezonokban és a csúcsszezonban (a végleges árajánlat tartalmazza)

- További, az útitervben nem részletezett szolgáltatásokon felül kért egyedi szolgáltatások

- BBP és útlemondási és esetleges COVID biztosítás

 

Szállodáink:


Katmandu - Hotel Moonlight, Hotel Vaishali
Pokhara - Dahlia Boutique Hotel
Lumbini - Buddha Maya Garden Hotel
Tansen - Hotel Sriinagar
Chitwan - Hotel Chitwan Tiger Camp
Nagarkot - Club Himalaya by ACE Hotels
Dhulikihel - Dhulikihel Mountain Resort
Bandipur - Bandipur Mountain Resort
 Lhasa -  Four Points by Sheraton Lhasa
 

 

 

 

 

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!