Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Börzsöny: Sződliget - Verőce - Szokolya - Nagybörzsöny

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Időpont:  2024. február 17.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Program:

A vulkáni eredetű Börzsöny hegység népszerű és kedvelt kirándulóhely, Magyarország harmadik legmagasabb hegysége. Vízfolyásokban gazdag, több mint 300 forrása közül ötven 600 m magasság fölött ered. A Börzsöny vidéke az ember megjelenésétől fogva lakott hely, ennek legrégibb nyomai az új kőkori telepek. A vidék gazdag történelmi múltja, népművészetének emlékei megjelennek a mesék és legendák világában, a boszorkány- és a betyártörténetekben, Petőfi Sándor útirajzaiban.

Első megállónk Sződliget, ahol a festői Horgásztóval ismerkedünk, mely bájos nádtetős kunyhóiról vált híressé. Az ember a tó körül járva úgy érezheti magát, mintha egy mesevilágba csöppent volna, és a faházak egy különálló világot, egy törtfalut alkotnak. Nem véletlen, hogy a tó beceneve a Mesetó. Ezután Verőcére látogatunk, ahol a Gorka Múzeumot nézzük meg. Gorka Géza a 20. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja. Gorka neve mindenekelőtt a zománctechnikával fonódott össze, különösen az általa kifejlesztett repesztett zománcéval. Egykori lakóhelye, otthona ma múzeum, ahol a Gorka család több tagjának munkáiban is gyönyörködhetünk. Utunkat folytatva Szokolyán a Mányoki-Viski Kiállító terem és Emlékszobát tekintjük meg. Kevés község mondhatja el magáról, hogy két festő szülöttet adott a magyar és egyetemes kultúrának. Szokolya méltán lehet büszke két nagy fiára: Mányoki Ádámra, a barokk festészet nagy mesterére, és Viski Jánosra, a naturalista állatképfestőre.

Utunk végállomása Nagybörzsöny, ahol több látnivalót is megnézünk. Az Árpád-kori település a Börzsöny-patak partján sok érdekes látnivalót kínál. 13. századi román stílusú kis falusi temploma a Szent István templom egy dombtetőn, a falu szélén fogadja az ide érkezőket. Másik különleges temploma a Bányásztemplom, mely gótikus stílusban épült, elődjét valószínű a XIII. században a németek építették. A patak vizét malom meghajtására használták a XVI. század óta. A teljes épségben fennmaradt műemlékét az Antal-féle malmot a XIX. században építették, ma a turisták számára nyitva áll. Különleges gyűjtemény Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása. Országosan szép egyedi munkák, csipkeszerű fafaragások láthatók itt. Budapestre várható visszaérkezés, 19-20 óra között. Belépők: kb. 5.000,- Ft/fő

 

Részvételi díj: 18.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 10.990,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!