Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Kiskunsági kalandok - A Nemzeti Park tanösvényei, bemutatóhelyei

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Hotel ****
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás, Városlátogatás
Szűrés
Indulás: 2024-05-03-tól
2024-05-03-ig
Szobatípus: 2 ágyas szoba
Időtartam: 2 éj
Ár:
77700.00 Ft/fő
Ajánlatkérés
Leírás

 

Időpont: 2024. május 3-5.  

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órakor, a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett) 

Indulás: 7.00 órakor

Ellátás: reggeli (fakultatív vacsora befizethető)                               

Szállás: 4* szállodában, Kecskeméten

 
Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja, az „ezerarcú síkság”. Egyaránt megtalálhatók itt a nedves árterek, mocsarak, láprétek, kaszálók, szikes tavak valamint a száraz homoki és szikes gyepek, lösz puszták. A Duna-Tisza köze legnagyobb földrajzi tájegysége a Homokhátság, a Kiskunság és a nemzeti park legkarakteresebb tája. Területrészei: a Fülöpházi buckavidék, Orgovány és Bugac, amely a nemzeti park talán legismertebb területe. A Felső-Kiskunsági puszta felszínét tágas rétek, legelők uralják. Az északi részén vízzel borított laposok, nagyobb vízállások szakítják meg a puszta háborítatlanságát.

 Program

1 nap: Első állomásunk Lakitelek. Itt először a Hungarikum Parkkal ismerkedünk meg, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumok várják a látogatókat. A kiállítóház számtalan élménylehetőséget kínál interaktív bemutatókon keresztül. Érdekes látnivaló a Szent István kápolna, a Bibliaház, a Kácsor tanya vagy a Nemzeti Panteon is. Természetesen bejárjuk a 3,5 km hosszú Kontyvirág tanösvényt is, mely a holtág és az ártéri erdő megismerésére alkalmas. Továbbutazunk Tiszaalpárra, ahol egy árpád-kori falurekonstrukció tekinthető meg, a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. A felépített falurészletben megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: félig földbe mélyített veremház a maga egyszerű berendezésével, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút, gabonatároló vermek. Következő helyszínünk Csongrád, ahol a Tisza-Körös összefolyást nézzük meg, majd Csongrád ősi városrésze a Belsőváros következik, mely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét. A városrészt valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok lakták. A régi házak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. Az egyik ilyen házban kialakított tájház építészetében hűen tükrözi a házak belső felépítését. Innen már a szállásunkra igyekszünk Kecskemétre.

2 nap: A második nap Kecskeméten a Zwack Pálinka Manufaktúrát látogatjuk meg először. Az ízletes barackpálinka a világ több táján is ismert és kedvelt rövidital. A Zwack Pálinka Manufaktúra lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy betekintsenek a legkorszerűbb gyümölcspárlat fermentációs és desztillációs procedúrába, a palackozás folyamatába. A látogatás utolsó állomása a pálinkák megkóstolása, valamint azok megvásárlása a múzeum üzletében. Még mindig a városban maradva a Kecskeméti Arborétum területén teszünk egy sétát. Az Arborétum 14 ösvényén végigsétálva ma több mint 800-féle fásszárú növényt fedezhetünk fel. Az arborétum szerves részét képezi egy közel kéthektáros egyházi terület. Itt árnyas fák ölelésében, egy dombon található az 1718-ban épült műemlék Mária-kápolna. Kedvelt hely a kilátó is. 112 darab, széles, kényelmes, lépcsőfok vezet fel a kilátószintre, ahonnan körbe lehet tekinteni a kilátó lába alatt elterülő, hatvankét hektáros növénygyűjteményre. Következő látnivalónk Csólyospáloson vár minket. Világviszonylatban is jelentős természeti értéket láthatunk, a földtani feltárást. A helyszín ún. kőzettani típusszelvény. A falu melletti feltárás egy felhagyott bánya, ahol hiteles képet kaphatunk a réti mészkő (darázskő) természeti és néprajzi örökségéről, mely az Alföld egyetlen természetes építőanyaga volt. Az építőkőben szegény alföldi területeken a réti mészkövet épületek alapozásához, falainak építéséhez, kutak falazataként, útépítéshez használták. A darázskövet az Árpád-kortól egészen az 1970-es évekig alkalmazták. Bugac a legismertebb magyar puszták egyike, máig az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe. A kiemelkedő természeti értékű ősborókás mellett homoki erdők és homokbuckák, mocsarak, lápok, nedves kaszálók és szikes puszták váltakoznak. Fogatokkal indulunk felfedezni a végtelen pusztát. A különleges pásztor építmények mellett megnézzük a Pásztormúzeumot, amely a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a nemzeti park élővilágát mutatja be. A múzeumtól övid séta vezet az Őshonos Állatparkunkhoz, ahol egy nem mindennapi állatcsoportot láthatunk. A program részeként egy csikós bemutatón is részt veszünk, majd a lovas kocsik visszavisznek minket a csárdához.

3 nap: Harmadik napi programunkat Jakabszálláson kezdjük. Itt található a Magyar kert, amely Európa legnagyobb mérethelyes domborzati és vízrajzi makettje. Magyarország 1:1000 méretarányú gigantikus „élő terepasztala”, ahol egy lépés egy kilométert tesz ki. A Dráván átkelve belépünk Magyarországra, ahol érdemes felmászni a 8 méter magas nyárfa kilátóba. Izsákon a Bikatorok tanösvény három kilométeren mutatja be a Kolon-tó igazi különlegességét, a homokbuckák és a láp közvetlen találkozását. A Kolon-tó a Kiskunság legnagyobb édesvízi mocsara. A terület nagyobb része nádas, nyílt víz alig látható. Soltszentimre határában, a kiskunsági szikes tavak, sztyepprétek és szélfútta homokhátak rejtekében áll egy különleges Árpád-kori templom, melynek megmaradt csonka tornya megkapó látvány. Fülöpszállás határában találjuk a Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tórendszerét, a Kelemen-széket, mely eredeti állapotában várja a kirándulni vágyó vendégeket. Az itt található Gulipán tanösvény minden évszakban lehetőséget nyújt, hogy a madárlesből megfigyeljék a gyepet, vagy a sekély tó vizén táplálkozó madarakat. A Kelemen-szék érdekessége, hogy ezt a részt a bivalyok tartják karban azzal, hogy legelnek és tapossák a talajt, így látogatáskor egy-egy bivaly dagonyázását is szemügyre vehetik. Közép–Európa egyik legnagyobb területű (7400 km²) homokvidékének középső részén található a Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi buckavidék nevű területegysége. A szél felhalmozó munkája nyomán kialakult nyílt homoki gyepek, valamint néhány szabadon mozgó bucka felszín teszi érdekessé a területet. Az itteni növénytársulásokat a száraz homokpusztai gyepek uralják borókás-nyáras erdőtársulásokkal. Némelyik bucka a több tíz méteres magasságot is eléri. Az ember, mintha egy sivatagban járna. Programjaink után utunk Budapestre vezet, várható hazaérkezés 20 óra körül. Belépők: kb. 15.000- Ft/fő

 

Részvételi díj: 92.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 77.700,- Ft/fő

Fix ülőhely: 5.000,- Ft/fő

Vacsora 2 x: 4.000,- Ft/fő

Egyágyas felár: 28.500,- Ft/fő/2 éj



Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!