Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Bódva völgyében: Boldva - Edelény - Szendrő vára - Szalonna

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

 

Időpont: 2024. április 5.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

 

Bódva völgyén a Nagyalföldre kifutó Bódva folyó völgyét és annak környékét értjük. Földrajzi adottságai lehetővé tették, hogy már elődjeink megtelepedjenek ezen a tájon. Az első kőeszköz leletek a kora őskorból kerültek napvilágra. A 270-es évektől egy germán nép, a gepidák jelentek meg a vidéken. A honfoglaló magyar törzsek 895-ben keltek át a Kárpátok hágóin, a borsodi földvár valószínűleg első ispánjáról, Borsról kapta a nevét. A táj további története is viharokkal, harcokkal volt tele, de mindig talpra állva, ma szép emlékekkel gazdagodva várja látogatóit.

Program

Bódva-völgyi barangolásunk első állomása Boldva. Kiemelkedő nevezetessége a református temploma, melynek déli oldalán egy körtemplom alapfalai láthatók. A város művelődéstörténeti jelentősége, hogy a hagyomány szerint a bencés monostorban írták a Halotti beszédet.

Edelény legszebb, legértékesebb építészeti remeke a L’Huillier-Coburg-kastély. Reprezentatív termeit rokokó freskók díszítik. Méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke.

Szendrő vára a török hódoltság idején végvári szerepet kapott. Az egykori várból ma már csak néhány rom maradt. A városfal maradványaiból alakították át az ún. Kékfestőházat.

Szalonna legértékesebb látnivalója a XIII. századi Árpád-kori körtemplom. Ebben az időben készült a szentély belső falán az Antiochiai Szent Margit vértanúságát megörökítő falkép. A diadalívet pedig a próféták mellképei díszítik a XV. századból.

Búcsúzásképpen még megállunk a Rakacai-tónál, amely egy mesterséges tó és a nyári aszályos időszakokban állandó vízmennyiséget biztosít a Bódvának. Visszaérkezés Budapestre 20-21 óra között. Belépő: kb. 5.000,- Ft/fő

 

Részvételi díj: 18.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 12.990,- Ft/fő


Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő
 
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!