Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Bátorliget–Kállósemjén-Máriapócs

Magyarország, Észak-Alföld, Máriapócs
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak, Városlátogatás, Városnéző programok
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Bátorliget–Kállósemjén-Máriapócs
Időpont: 2024. augusztus 3.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program


A Bátorligeti ősláp az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. Ez az alig 53 hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. Az őslápon belül az élővilágot és a láp kialakulását bemutató kiállítás is látható, melynek leggazdagabb része az ősláp botanikai vonatkozású anyaga. Sok olyan növényfaj él itt, amelynek klasszikus élőhelye a hűvös, északi és hegyvidéki tájakon van, itteni jelenlétük épp ezért botanikai kuriózumnak számít. Ezen az egyedülálló tájon teszünk egy kb kétórás sétát szakvezetéssel. A Kállósemjénben, a Kállay család egykori birtokközpontjában álló, barokk stílusban épült nemesi udvarház falai között színvonalas kiállítás és egy kávézó is várja a betérőket. Ha ez az épület mesélni tudna, dicső múltról, fényes fogadásokról, politikai vitákról, nagy tivornyákról hallhatnánk. A termek korszakról korszakra haladva mutatják be a Kállay családot. A tárlat sok eredeti, Kállay-tulajdonban lévő bútort és festményt őriz az utókornak - láthatunk itt eredeti Benczúr Gyula-alkotást is a 18. századból.  A kiállítás leglátványosabb eleme, a Ford A modell 1931-es egyik példánya, amely a garázsban kapott helyet. Innen Máriapócsra utazunk, mely a görögkatolikus vallásúak leghíresebb magyarországi búcsújáró helye a XVIII. század óta. A középkorban a település földesurai gyakran váltották egymást. A XIV. század közepe táján az Ecsedi várhoz tartozott, a XVII. századtól az erdélyi fejedelmek lettek Pócs urai. A bazilita rend a XVIII. században szerezte itteni birtokait. A település életét mindmáig erősen befolyásoló szerzetesek 1749-ben építették rendházukat. Néhány éve a kegytemplom mellett felépítették az eredeti, ruszin stílusú fatemplom másolatát, ahol átérezhetjük azt a szerény, 17. századi hangulatot, ahol a könnyezések történtek. A Máriapócsi kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volt az itteni Mária-kegykép könnyezéses csodájának, amit először 1696-ban jegyeztek fel. Az évente ismétlődő búcsúk alkalmából 500-600 ezer bel- és külföldi zarándok, érdeklődő turista keresi fel a várost. 1991-ben II. János Pál pápa is ellátogatott a településre, amely esemény ismertté tette Máriapócs nevét az egész keresztény világban.

Visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 3.000, - Ft/fő

Részvételi díj: 24.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 18.490,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

BBP + stornó biztosítás: 570,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!