Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

A konok kunok földjén – barangolás a Nagykunságban

Magyarország, Észak-Alföld, Karcag
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak, Városlátogatás
Szűrés
Indulás: 2024-06-29-tól
2024-06-29-ig
Szobatípus:
Időtartam: 1 nap
Ár:
24990.00 Ft/fő
Ajánlatkérés
Leírás

A konok kunok földjén – barangolás a Nagykunságban

Időpont: 2024. június 29.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 5.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.00 órakor


Program

Ez alkalommal hazánk egyik legkevésbé ismert tájegységével ismerkedünk: a Hortobágy déli-délnyugati kapujában elterülő Nagykunságba utazunk, hogy megismerjük a vidék és népének kalandos történelmét a kunok érkezésétől a török hódoltságon, majd a jászkun Redemption át egészen a mai nehéz időkig. Legfőképpen pedig a ma még fellelhető egyedi örökségét is felfedezzük, mert van ám sok felfedezni való errefelé! Kunbaba, kunhalom, kunkapu, az egyedülálló szépségű kunhímzés és a nagykunsági csipkeverés ma is élő hagyománya, Kossuth-és Munkácsy-díjas művészek, a Népművészet Mestereinek öröksége, a nagykunsági népi építészet még létező gyöngyszemei. És ez még nem minden!

Első állomásunk a „Nagykunság fővárosa”, Karcag. Először a legendás hortobágyi Kilenclyukú híd mintájául szolgáló ősi Zádor hídhoz látogatunk, amely a környező szikes pusztával együtt 1976 óta védelem alatt áll.

Ezután a népi építészet szép példájaként is értékes Kántor Sándor Fazekasházban megismerkedünk a Kossuth-díjjal és a Népművészet Mestere címmel is kitüntetett karcagi fazekasmester, Kántor Sándor máig nagy hatású munkásságával. Majd belevetjük magunkat az ezen a napon megrendezésre kerülő Karcagi Birkafőző Fesztivál forgatagába: 1999 óta ünnepe ez a karcagi birkapörköltnek, amely 2013 óta hungarikum, a csak itt jellemző hagyományos elkészítési mód miatt. Aki szeretné, meg is kóstolhatja az igazit, egyenesen a karcagi birkafőzők „kaszrojából”! Közben érdemes betérni a Györffy István Nagykun Múzeumba, ahol tovább ismerkedhetünk a történelmi Nagykunság népének életével, tárgyi emlékeivel.

A délutáni órákban utazunk tovább Kunmadarasra, ahol megtekintjük a Kossuth-házat, az egykori kunkapitányi házat a 18. század végéről.  Odabent a berendezés részeként megcsodálhatjuk többek között a helyi kunhímzők munkáit, és megtudhatjuk, hogyan kapcsolódik Kossuth Lajos emléke az épülethez és a településhez. Majd az 1768-ban felszentelt református „Nagytemplomban” hallgatjuk meg a templom építésének nem mindennapi történetét, és szépirodalmunk nagyjainak Nagykunmadarashoz való kötődését is: Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, hogy csak a legrégebbi klasszikusokat említsük. A templomban őrzik a török hódoltság alatt elpusztult közeli falu, Kunkápolnás templomából fennmaradt két faragott oszlopot, illetve 1849-ből a „Kossuth-széket”. Kunmadarason két különleges bemutató is vár még ránk: hazánk legrégebbről ismert hímzésével, a kunhímzéssel ismerkedhetünk meg, ami 2019-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült. A kunhímzés mellett még azt is megnézhetjük, hogyan készül a nagykunsági vert csipke, amely Váradi Margit, a Népművészet Mestere kunmadarasi tevékenységének idején nemzetközi hírnévre is szert tett. A Ferdinánd Bisztróban a Nagykunság nemzedékek óta hagyományos kelt tésztáját, a ferdinándot kóstoljuk meg: vajas krémtől puha, foszlós kelt-tészta-tekercsek, nagy kedvence az ittenieknek is! Az ősök öröksége után egy igazán sajátos kortárs kiállítást látogatunk meg a Birkás István Galériában: hozzáértő tárlatvezetés kalauzol bennünket a kunmadarasi születésű Munkácsy-díjas képzőművész szülőfalujához kötődő, a „hazatalálás” személyes élményei által ihletett alkotásainak világában.

Hazaúton megállunk rövid időre Kunhegyesen, hazánk második legnagyobb református templománál, amely a reformkor és a magyar klasszicista építészet mesterének, Hild Józsefnek tervei alapján épült fel, és 1953 óta műemlék. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Belépők: kb. 2.000, - Ft/fő.

Részvételi díj: 24.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 17.690,- Ft/fő

(Az ár tartalmazza a fesztivál belépőt és a Ferdinánd kóstolót)

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!