Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Szászvilág, és hétfalusi csángó kultúra Dél-Erdélyben

Románia, Körutazás Erdélyben, Körutazás Erdélyben
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás
Szűrés
Indulás: 2024-06-18-tól
2024-06-23-ig
Szobatípus: Kétágyas szobában, Debrecen
Időtartam: 5 éj
Ár:
162800.00 Ft/fő, 2F
Ajánlatkérés
Indulás: 2024-09-17-tól
2024-09-22-ig
Szobatípus: Kétágyas szobában, Debrecen
Időtartam: 5 éj
Ár:
162800.00 Ft/fő, 2F
Ajánlatkérés

Leírás

 

Szászvilág, és hétfalusi csángó kultúra Dél-Erdélyben

Kiskoh, Déva, Kelnek, Nagyszeben, Kerc, Felsőszombatfalva, Feketehalom, Törcsvár, Barcarozsnyó, Sepsiszentgyörgy, Prázsmár, Brassó, Brassópojána, Barcasági Csángók, Segesvár, Medgyes

2024. június 18 - 23

                      szeptember 17 - 22    
6 nap/5 éj
Csoportok részére is megszervezzük az utat a kért helyről!

 

Csatlakozási lehetőségek:
Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu

1. nap: Nyíregyháza- Debrecen - Ártánd (határátkelés)-Kiskoh (Medvebarlang) - Déva vára 
Elutazás Nyíregyházáról és Debrecenből a kora reggeli órákban. Határátkelés Ártándnál. Nagyvárad, Belényes útvonalon rövid pihenővel érkezés a Bihar-hegység lábánál fekvő kiskohi Medve-barlanghoz, mely méltán népszerű cseppkőalakzataival, és a barlangi medve csontvázaival. Erdély legszebb és leglátványosabb cseppkőbarlangja. Barlanglátogatás után szabadidőnkben az egész évben működő kirakodóvásárban vásárlási lehetőség (helyi specialitások vására: pl: méz, lekvár, szörpök, zakuszka, stb.)  Vásárlás után a Magos Déva várához indulunk. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatára felvonóval jutunk fel. Az erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik a környező falvakra és a Déli-Kárpátokra. Majd a várhegy lábánál fekvő királyi udvart, mai nevén ,,Magna Curia" látogatjuk meg. Bethlen Gábor reneszánsz "nagy udvarháza", mely a XVIII.századi Erdély híres szépségének, a Murányi Vénusznak is otthona volt. Este szállás elfoglalása, vacsora Déván (1 éj)

2. nap:Déva - Kelneki vár - Nagyszeben - Kerci apátság - Felsőszombatfalva - Sepsiszentgyörgy 
Reggeli után a szászok által, a XII. században épült Kelneki várhoz kirándulunk. Az 1439-es török támadás után a lakosság kialakította a belsővár fala mentén a családi kamráikat. Így a kelneki vár is a tipikus erdélyi szász parasztvárak közé tartozik. A kettős védőfallal körülvett vár műemlék, mely az Erdély erődtemplomos falvai csoport tagjaként a UNESCO Világörökség része. Következő megállónk Nagyszeben. A város egy ékszerdoboz, a szászok egykori kereskedelmi, és kulturális központja. 2007-ben elnyerte Európa kulturális fővárosa címet. A szépen felújított egyedi hangulati főtérén kezdjük sétánkat. (Brukenthal palota, Szentháromság plébánia templom, várostorony, volt városháza, majd a Nagy piactér, Kis piactér, Hazugok hidja, Református templom, és végül a késő gótikus evangélikus püspöki székesegyház) Tovább utazunk a Kerci ciszterci apátsághoz. 1205 és 1206 között 13 szerzetes érkezett Kercre, hogy igét hirdessen és templomot építsen. Hamarosan felépült Szászföld első gótikus épülete, mely ihletforrása lett a később épített szász erőditett templomoknak. A középkori legnagyobb apátságból mára csak a romos kolostorból helyreállított szentély és kereszthajója használható. Környezete romos állapotában is figyelemre méltó. Szabadprogram után tovább utazunk, szálláshelyünkre, Sepsiszentgyörgyre, vacsora (4 éj)

3. nap: Sepsiszentgyörgy -Feketehalom - Törcsvár - Barcarozsnyó - Sepsiszentgyörgy 
Reggeli után Feketehalomra indulunk, ahol a Barcaság legnagyobb erődtemplomát látogatjuk meg. A 13. századi erődtemplomot hármas falgyűrűvel, és vizesárokkal vették körül. A templom erődfalai közé beépült az emeletes kamrasor (melyben vész esetén a lakosok meghúzódtak), beépült az emeletes tanácsháza, tanoda és lelkészi lak is. A lelkészi lakban Bem József is megszállt a feketehalmi győzelem után. Következő megállónka törcsvári vár, mely I. Lajos magyar király engedélyével épült. Később a havasalföldi vajdák hűbérbirtoka lett, ma Erdély legismertebb és legszebb várkastélya. A Drakula kultusz egyik meghatározó állomása. A már messziről festői látványt nyújtó vár tökéletes állapotú. A királyi család emléktárgyaiból otthonosan berendezett termei, tetszetős pártafalai, csipkés ormai, rejtélyes csigalépcsői, úgy néz ki, mint Mária királyné korában. A vár alatt a kirakodóvásárban szabadprogram lesz, és vásárlási lehetőség a helyi ajándéktárgyakból. Útban szálláshelyünk felé, teszünk még egy kirándulást a történelembe, Erdély egyik legnagyobb kiterjedésű erődítményéhez a Barcarozsnyói várhoz. A belső vár sziklás kilátópontjáról gyönyörű szép panoráma tárul elénk a barcasági medencére, a városra és a Déli-Kárpátok fenséges hegyvonulataira. A várat kb. 30 igazi középkori hangulatú kis házikó veszik körül. A 146 méter mélységű kút, a kápolna, fegyverek tornya, felvonható védőrács, felvonóhíddal megerősített külső védőmű, és a Báthory-torony megtekintése, igazi időutazás számunkra. Szabadprogram, majd indulunk szálláshelyünkre, vacsora.

4. nap: Sepsiszentgyörgy - Prázsmár - Brassó - Brassópojána (Kárpát kanyar - Keresztény havasok)
Reggeli után a Prázsmári erődtemplomot tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség része. A templom 12 méter magas hármas erődfallal van körbe véve. 275 kamra van az erődrendszeren belül kialakítva, ahova ha ellenség közeledett, a lakosság el tudott bújni. Ennek az erődtemplomnak, kb. 50 támadást sikerült kivédenie a tatár, török, kozák és moldvai seregekkel szemben. Innen Brassóba a Barcaság fővárosába érkezünk, ahol Erdély legnagyobb gótikus templomát, a szász evangélikus fekete templomot látogatjuk meg. A templomban kb. 500 török szőnyegből álló gyűjtemény is van. Belvárosi séta során gyönyörködünk a főtér gyönyörű épületeiben. Szabadprogram keretein belül megkóstolhatjuk a helyi gasztronómiai finomságokat. Délután Erdély kiemelt üdülőövezetébe indulunk Brassópojánára. Lanovkával (felvonóval) felmehetünk a Keresztény havasok gerincére (1799m) ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kárpát-kanyarulat vonulataira és a Barcasági négyfalusi csángó falvakra. Visszaérkezés szálláshelyünkre, vacsora. Estére séta Sepsiszentgyörgy kivilágított belvárosában.

5. nap: Sepsiszentgyörgy - Barcasági csángók falvai.
Reggeli után a XXII. alkalommal megrendezendő Szent Mihály napokra invitáljuk vendégeinket a négyfalusi csángókhoz. A négyfalusi csángók vidéke négy falu összevonásával jött létre: Bácsfalu, Tűrkös, Csernátfalu, Hosszufalu. A Barcasági csángók, a Brassótól keletre fekvő területeken élnek. A négyfalusi csángókon kívül még 3 faluban, Tatrang, Zajzon, és Pürkerecen is jelentős létszámú csángó közösség él.  Valójában Ők székelyek. Már a XI. századtól itt élnek, és határvédő szerepet töltöttek be (ők nem csángáltak el, csak a székelyek nevezték el őket csángóknak). A falu központjában részt veszünk egy egésznapos hagyományápoló programon, melyet Szent Mihály nap alkalmából szerveznek minden évben. (A négyfalusi Szent Mihály napi faluprogram csak a szeptemberi időpontra vonatkozik. A júliusi időpontban a faluprogram helyett Sinajara utazunk, ahol a királyi kastélyt nézzük meg.) (Ökomenikus Istentisztelet, szekeres felvonulás, különböző kulturális programok, kirakodóvásár, gasztronómiai finomságok stb.) Estére visszaérkezünk szálláshelyünkre, vacsora.

6. nap: Sepsiszentgyörgy - Segesvár - Medgyes - Debrecen - Nyíregyháza 
Reggeli után a híres Bogáti-erdőn áthaladva útközben templomerődök látványában gyönyörködve érkezünk a Királyföld peremére, Segesvárra. Séta az UNESCO Világörökség részét képező középkori vár ódon hangulatú utcáin. (Óra-torony, mely Segesvár jelképe, Evangélikus templom, Katolikus templom, Diáklépcső, Drakula emlékek stb.) Szabadprogram után tovább indulunk Medgyesre, mely amellett, hogy szász város, mindig inkább magyar városnak számított. Mátyás Király idejében a városközpont két falgyűrűvel négy védő és egy kupolatoronnyal védett terület volt. A városfalon belül sétálunk, ahol visszacsöppenünk a középkor hangulatába. (régi városháza, iskola, paplak, a várudvar közepén a XV. századi templom, melynek gyönyörű szárnyasoltára van. Itt látjuk még a XV. századi Ferences rendi csarnoktemplomot, mellette a kolostorépületet. Kulturális programunk befejezése után hazaindulunk. Rövid pihenőkkel érkezünk Debrecenbe, majd Nyíregyházára a késő esti órákban. 

Részvételi díj: 162.800 Ft/fő
(az ár 35 fő fizető utasra van kalkulálva)

Részvételi díj tartalmazza:
- utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 5 éj szállás 3* szállodában, reggeli
- idegenvezetés, szervezési díj és ÁFA

Külön fizetendő:
fakultatív félpanzió ( vacsora): 40.000 Ft / fő
-  belépők és járulékos költségek ára: kb. 600 RON / fő
  (utazás előtt az utastájékoztatóban tudjuk leírni, hogy konkrétan mit tartalmaz)
- BBP biztosítás, Sztornó biztosítás (Irodánkban köthető)

Egyágyas felár: 55.000 Ft / fő
(csak az az utas fizeti, aki egyedül van egy szobában)


Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!