Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

TŐKETEREBES - BORSI -SZÉPHALOM

Magyarország, Észak-Magyarország, Széphalom
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak, Városlátogatás, Városnéző programok
Szűrés
Indulás: 2024-11-06-tól
2024-11-06-ig
Szobatípus:
Időtartam: 1 nap
Ár:
16990.00 Ft/fő
Ajánlatkérés
Leírás

TŐKETEREBES- BORSI-SZÉPHALOM

Időpont: 2024. november 6

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 4.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 5.00 órakor

Program

Kirándulásunk egy hagyományokban gazdag vidékre, a történelemből Abaúj és Zemplén néven ismert területre vezet. Erre szállították a Hegyalja borát, az Alföld búzáját, ezen az úton bonyolódott le a forgalom Erdély és a Szepesség felé. Ez volt Rákóczi fejedelem sűrűn használt útvonala, a kurucoknak, labancoknak majd a 48-as honvédeknek harci színtere. Kelet-Szlovákia magyar kulturális és történelmi emlékekben is gazdag. II. Rákóczi Ferenc egy határ menti kis faluban, Borsiban született, gróf Andrássy Gyula, a Monarchia külügyminisztere emlékét pedig Tőketerebes őrzi.

Utunk első állomása Tőketerebesre vezet. A mai Andrássy kastély, a  középkorban vár volt, ahol országgyűlést is tartottak. A kastély szép parkjában található a neogótikus Andrássy-mauzóleum. Itt nyugszik  gróf  Andrássy Gyula. A kastélyban helytörténeti kiállítást nézhetünk meg. Innen a határ mellett fekvő Borsiba látogatunk, melynek 17. századi reneszánsz kastélyában született II. Rákóczi Ferenc. A közelmúltban teljesen felújított épület falai között  múzeum tekinthető meg. A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme így méltó állapotban várja a fejedelem tisztelőit. A kiállítás első részében a fejedelem születését és a családi körülményeit ismerhetjük meg, második része a Rákóczi újjászületését, mint a szabadságharc vezetőjét, majd a bujdosás éveit mutatja be. A harmadik születés az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi-kultusz létrejöttét mutatja be: hogyan vált a fejedelemből nemzeti hős és egy országszerte csodált történelmi alak. A kiállítás egyik legkülönlegesebb része azonban az, amely a korabeli, várandóssággal és szüléssel kapcsolatos praktikákat, a betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket mutatja be. Utunkat folytatva Széphalomra érkezünk, ahol Kazinczy egykori gyümölcsösének helyén nyílt meg az Európában is egyedülálló Magyar Nyelv Múzeuma.  Az emlékcsarnok Kazinczy-kiállítása és a múzeumnak a magyar nyelv történeti útját bemutató állandó kiállítása mellett megtekintjük a Kazinczy sírkertet, valamint az egykori lakóháza helyén emelt emlékcsarnokot is. Várható érkezés Budapestre 20-21 óra között. Belépő: kb. 2.200,- Ft/fő + 20,- €/fő

Részvételi díj: 22.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 16.990,- Ft/fő

BBP + Stornó biztosítás: 990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

 

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!