Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Ipolytarnóci ősleletek, Hatvan - Szécsény

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

 

Időpont: 2023. március 15.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

 

Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítást hívják „magyar Pompei”-nek is, de a fiatalabbak számára egyértelműen ez a magyar Jurassic Park. A terület 23-17 millió éves. Földtörténeti és élővilág történeti csodák mellett 11 állatfaj majd 3000, vulkáni hamu által konzervált lábnyomát csodálhatjuk meg. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb, komplex lábnyomos lelőhelye.

Program

A nap során először Hatvanba látogatunk. Az egykori Grassalkovich-kastély ma a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak ad otthont. Az épületben 3 szinten természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. Az épületben természetesen helyet kap a Grassalkovich-kastély történetét ismertető kiállítás is. Láthatunk egy barokk vadászkonyhát, és természetesen helyet kapott a névadó, Széchenyi Zsigmond emlékszobája is.

Innen Szécsénybe utazunk. A település legismertebb birtokosa a királyhű Szécsényi Tamás, akinek nemcsak Nógrádban, de más vármegyében is hatalmas birtokai voltak. Rákóczi Ferenc révén fontos történelmi esemény színhelyévé vált, az 1705-ben tartott országgyűlés nyomán. A város legfontosabb látnivalóit a történelmi városközpontban tekinthetjük meg.  Itt található az egykori Forgách-kastély, mely a belső vár alapjaira épült. Az épületben 1975 óta a Kubinyi Ferenc Múzeum működik. A kiállítás bemutatja a vár történetét, találkozunk Rákóczi emlékeivel, és egy XIX. század végi kastélybelső női lakosztályait is láthatjuk, amely elsősorban a korszak lakáskultúrájának jellegzetességeit mutatja be. Másik kiemelkedő nevezetessége a Ferences templom és rendház. A Ferences templomot Szécsényi Tamás emeltette gótikus stílusban.

Szécsény után Ipolytarnócra vezet utunk, amely Nógrád megye legészakibb települése. Sokan látogatják, mert a Természetvédelmi Terület egyedülálló látnivalója az itt található ősmaradványok. A terrületet már 1944-ben védetté nyílvánították, és az “ősvilági Pompei” máig leggazdagabb harmadkori lábnyomos lelőhelyének számít. A körülbelül 1 órás séta során szakszerű vezetés segítségével ismerkedhetünk meg, egy sok millió évvel ezelőtti világgal. A biológiai tanösvény – szabad séta keretében – a környék állatvilágát és helyi bányászatát mutatja be. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyik új fejlesztéseként a természetvédelmi terület játszótere mellett egy lombkorona-sétány épült, amely igazi csemege a kalandvágyóknak. Visszaérkezés Budapestre 20 - 21 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 8.990,- Ft/fő


Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
 
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!