Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Szent Dömötör napi behajtási ünnep és darufesztivál

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Időpont: 2021. október 24.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.00 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban. A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon október 24-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állatai – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk. Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintése felejthetetlen élmény. 

Első programunk a Madárkórház megtekintése lesz, ami egyedülálló látnivaló. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. Ez után szabadidő keretein belül megtekintésre ajánljuk kirakodóvásárt és a helyi programokat valamint a Pásztor múzeumot és a híres Hortobágyi csárdát. Kora délután a kilenclyukú hídnál megnézzük a behajtási felvonulást. Látványos szürke marha, bivaly és lovas fogatok teszik színessé a programot. Majd csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk. A délután folyamán kis vonattal utazunk ki a Hortobágyi tavakhoz, ahol az alkonyat közeledtével érkeznek a darvak éjszakai szálláshelyeikre. A programot szakvezető kíséri, rengeteg információt adva a látványhoz. A program végén a kis vonat vissza is viszi természetesen a vendégeket. Hazaindulás várhatóan 19 óra körül, visszaérkezés kb. 21-22 óra között. Belépő: 2.500+1.000 Ft/fő

Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 8.190,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!