Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

Kalandozás a Pilisben

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak, Városlátogatás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Időpont: 2021. július 04.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.00 órakor, a Blaha Lujza téri parkolóban

Indulás: 7.30 órakor

 

Hegy, folyó és síkvidék találkozik ezen a tájon. Ez a fenséges táj évmilliók alatt formálódott, alakult a most látható együttessé. Legmagasabb kiemelkedése a Pilis tető 756 m. A Pilisben több mint 230 barlangot tartanak számon. De a természet szépségei mellett a történelem gazdagsága miatt is érdemes felkeresni ezt a vidéket. A táj őstörténetéhez tartozik, hogy Budakalászon találtak rá a régészek Európa egyedülálló kocsi modelljére. A középkori keresztény kultúra legszebb emléke a Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom. De ez a terület az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok hazája is.

Program

Első megállónk Üröm. A település különleges látnivalója József nádor fiatalon elhunyt feleségének, I. Pál orosz cár lányának Alekszandra Pavlovnának sírkápolnája. A nagyhercegnő újratemetése 2004-ben volt a felújított sírhelyen.
Innen Pomázra látogatunk. A település látnivalói közül a XIV. századi, gótikus eredetű ortodox, görögkeleti temploma érdemel figyelmet, ami mai formáját az 1719 és 1722 közötti barokk átépítés eredményeként kapta. Az ikonosztáz és a püspöki trónus igen jelentős barokk alkotás. A szerb plébánia mellett áll Vujicsics Tihamér, a neves, magyar zeneszerző szülőháza. Az egykori Wattay-Teleki kastély ma kastélyszálló, illetve rendezvény központként üzemel. Egy kis termében állandó kiállításként a Wattay emlékszoba látogatható.
Pilisszántó a következő állomás, mely az utóbbi időben valóságos zarándokhellyé vált. Itt egy szakrális sétát teszünk a Csillagösvény nevű tanösvényen a Boldogasszony Kápolnához. A Makovecz Imre által tervezett épület elől csodálatos panoráma nyílik a tájra. A terület legújabb látnivalója az Áldást osztó Jézus szobor, amely a Szikla Színház feletti párkányon kapott helyet. A túra enyhén emelkedő, kb 1 km hosszú.
A Pilisszentkereszti apátság, melynek mára már csak romjai maradtak fenn, arról nevezetes, hogy a hagyomány szerint itt következett be 1213-ban Gertrúd királyné tragédiája, melyet Katona József Bánk bán című drámája tett ismertté. A romokat egy könnyű erdei sétával érhetjük el. A Szlovák Tájház kiállításán számtalan népművészeti alkotás, feliratos szőttes, abrosz, festett bútor és viseleti darab őrzi az egykor itt élő szlovákság emlékét.
Dobogókőn a térség legmagasabb pontján, a gyönyörű panorámát biztosító teraszon áll Téry Ödön emlékműve. A közelben álló Eötvös Lóránd nevét viselő turistaházban 1985-ben nyílt meg a Turistamúzeum, amely bemutatja a magyar természetjárás történetét és egyes szakágait. Egy kellemes séta során megismerhetjük a település további látnivalóit. Betérhetünk a Zsindelyes Vendégházba, melyet Makovecz Imre tervezett. Leereszkedhetünk a Siketnémák Mária Kegyhelyéhez. Innen alig egy km távolságra található a Rezső kilátó, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a dunakanyari hegyvidékre.
Pilisszentlélek határában az idilli környezetben elhelyezkedő XIII. századi Pálos kolostor szépen felújított romjaival találkozhatunk, ahol annak idején Nagy Lajos király is megfordult. Visszaérkezés Budapestre 19 óra körül.

Részvételi díj: 8.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 6.190,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!