Tengerparti nyaralásLegnépszerubb úticélok
Részletek

MÁRTON-NAPI LIBALAKOMA DUNABOGDÁNYBAN

Magyarország, Budapest és környéke, Visegrád
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Elsőként Leányfaluban teszünk egy látogatást. A település híres lakója volt Móricz Zsigmond, aki nyaralót vett itt, élete utolsó hat évében pedig már ide is költözött. Ma a Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítás keretein belül lehet az író itteni életével, munkásságával megismerkedni, és eredeti relikviáit megnézni.

A nap további részét Visegrádon töltjük. Az ország egyik legkisebb városa népszerű kirándulóhely. Lenyűgöző fekvése mellett számtalan látnivaló csábít a látogatásra. A középkorban itt állt a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája. Királyaink kedvelt tartózkodási helye lett, mely Mátyás király idején élte fénykorát. Megismerhetjük azt a palotát, melyet ő építtetett át gótikus stílusúra, és melyen először jelentek meg az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz építészet elemei. Megnézzük az Alsóvár egyedülálló építészeti emlékét, a Salamon tornyot, ahol többek között a királyi palota gótikus díszkútját is megcsodálhatjuk. Természetesen a Várhegy tetején álló Fellegvárba is ellátogatunk, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra. Végül egy különleges kiállítást nézünk meg, a Zugfőzde Pálinkamúzeumot. Megismerjük a pálinkafőzés magyarországi történetét, az alapanyagok gazdag tárházát, látunk retro pálinkásüveg címkéket, és természetesen kóstolásra, vásárlásra is lehetőség lesz.

Ezután, ha megalapoztuk a jó hangulatot, Dunabogdányba igyekszünk, ahol a Forgó étteremben fogjuk a libatort elfogyasztani. 

Menü: Libaleves, Libacomb párolt káposzta, tört petrezselymes burgonya, desszert.

Ára: 3.500,- Ft/fő (foglalásnál az irodában kell fizetni)

Visszaérkezés Budapestre 19 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

 

Utazás: autóbusszal
Találkozás: 8:00 órától a Blaha Lujza téri parkolóban
Indulás: 8:30 órakor

Részvételi díj: 8.990,-Ft/fő
Akciós ár: 4.990,- Ft/fő
Adminisztrációs díj: 1.000,- Ft/fő
Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

Programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok

Kedves Utasaink!
A jelenleg kialakult koronavírus helyzetre való tekintettel weboldalunk működését a következő 2-3 hónapra felfüggesztjük. Amíg az élet körforgása vissza nem áll a normál kerékvágásba, addig a NagyUtazás.hu - Az egész világ belefér Facebook oldalán tájékozódhatnak további információkról.
Irodánk továbbra is nyitva tart, de home officban folytatja működését, az összes ismert elérhetőségen kollégáink megtalálhatóak és állnak rendelkezésükre bármilyen kérdés vagy ügyintézés esetén minden hétköznap 9:00-17:00-ig.
Telefonszám: 06 1 371 21 91 vagy 06 30 343 43 43
E-mail cím: info@nagyutazas.hu
Köszönjük megértésüket, kitartást és jó egészséget kívánunk mindenkinek!