Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!
Elsőként Leányfaluban teszünk egy látogatást. A település híres lakója volt Móricz Zsigmond, aki nyaralót vett itt, élete utolsó hat évében pedig már ide is költözött. Ma a Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítás keretein belül lehet az író itteni életével, munkásságával megismerkedni, és eredeti relikviáit megnézni.
A nap további részét Visegrádon töltjük. Az ország egyik legkisebb városa népszerű kirándulóhely. Lenyűgöző fekvése mellett számtalan látnivaló csábít a látogatásra. A középkorban itt állt a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája. Királyaink kedvelt tartózkodási helye lett, mely Mátyás király idején élte fénykorát. Megismerhetjük azt a palotát, melyet ő építtetett át gótikus stílusúra, és melyen először jelentek meg az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz építészet elemei. Megnézzük az Alsóvár egyedülálló építészeti emlékét, a Salamon tornyot, ahol többek között a királyi palota gótikus díszkútját is megcsodálhatjuk. Természetesen a Várhegy tetején álló Fellegvárba is ellátogatunk, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra. Végül egy különleges kiállítást nézünk meg, a Zugfőzde Pálinkamúzeumot. Megismerjük a pálinkafőzés magyarországi történetét, az alapanyagok gazdag tárházát, látunk retro pálinkásüveg címkéket, és természetesen kóstolásra, vásárlásra is lehetőség lesz.
Ezután, ha megalapoztuk a jó hangulatot, Dunabogdányba igyekszünk, ahol a Forgó étteremben fogjuk a libatort elfogyasztani.
Menü: Libaleves, Libacomb párolt káposzta, tört petrezselymes burgonya, desszert.
Ára: 3.500,- Ft/fő (foglalásnál az irodában kell fizetni)
Visszaérkezés Budapestre 19 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő